Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen riskerar avgift om 430 000 kronor för bion

Publicerad:
Nya grand bio
Nya grand bio Foto: Frida Johansson

Konkurrensverket menar att kommunen gjorde fel när de direktupphandlade bion till KCC förra hösten. Nu anser myndigheten att kommunen ska betala 430 000 kronor i avgift för otillåten direktupphandling, men kommunen håller inte med.

Det var i september förra året som Kristinehamns kommun genomförde en direktupphandling gällande biografen och KCC som äger lokalen tog över verksamheten. Avtalet gällde ett år med chans till ytterligare ett års förlängning. Förlängningen blev av och avtalet gäller nu fram till hösten 2020.

När Konkurrensverket nåddes av informationen senare den hösten började de granska ärendet och nu har de kommit fram till att de ser det som otillåten direktupphandling.

Utifrån de uppgifter som Konkurrensverket har i nuläget har de gjort bedömningen att avtalet om driften av biografen skulle ha föregåtts av en annonserad upphandling. Från kommunens sida har man hela tiden hävdat att man har följt alla regler. Man argumenterar för att avtalets värde inte når upp till gränsen för när direktupphandling blir otillåtet.

– Vi har gjort upphandlingen enligt de direktiv som gäller, säger Peter Eskebrink, tillförordnad kommundirektör.

Konkurrensverket å sin sida hävdar att kommunen inte har räknat ut avtalets värde på rätt sätt.

– Man ska gå på omsättningen och de har räknat utifrån ett bidrag som lämnas. Vi tror att det ska räknas på ett annat sätt helt enkelt, säger Malin de Jounge, chef för enheten för otillåten direktupphandling på Konkurrensverket.

Ny lagstiftning

Malin de Jounge förklarar att lagstiftningen kring tjänstekoncessioner, det vill säga kontrakt där kommunen låter en aktör driva en verksamhet och behålla vinsten utan att offentlig upphandling krävs, är relativt ny och kan vara svårtolkad.

– Vi ser vårt utkast som en slutskrivelse, som en del i vår utredning. Den upphandlade myndigheten kan alltid komma in med uppgifter som gör att vi ändrar oss. Sen händer det ganska sällan för vi har ju gjort en noggrann utredning, säger Malin de Jounge.

Konkurrensverkets skrivelse är ett utkast till ansökan om upphandlingsskadeavgift. Kristinehamns kommun har till den femte augusti på sig att yttra sig.

– Vi kommer att yttra oss. Underlaget är inte färdigt än utan det här utreds nu av vår kommunjurist, säger Peter Eskebrink.

Om kommunens yttrande inte ändrar Konkurrensverkets bedömning skickar de ärendet vidare till förvaltningsrätten som fattar beslut om avgiften.

Artikeltaggar

BioKonkurrensverketKristinehamnKristinehamns bioKristinehamns kommunNyheterPeter EskebrinkUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.