Intervju Jacob Lundberg: Svag krona innebär ett svagt Sverige

Signerat
PUBLICERAD:
Riksbanken har signalerat att man tänker bedriva en expansiv räntepolitik under en tid framöver. Och det gör att det inte blir lika intressant att placera i svenska kronor när räntan är så låg, säger Jacob Lundberg.
Foto: Timbro
Men generellt blir Sverige som land fattigare av en svagare valuta. Svenska kronor och för den delen svenska tillgångar är inte värda lika mycket längre, säger Jacob Lundberg.

Den svenska kronan har försvagats kraftigt på senare år. SNB har samtalat med Timbros chefsekonom Jacob Lundberg för att få veta mer om vad som orsakat detta.

Kronan har försvagats kraftigt på senare år, vad får det för konsekvenser?

– Det blir dyrare för dem som importerar, för svenskar som köper saker från utlandet. Det märks inte minst på bensinpriset eller när man turistar. Det slår igenom på ganska kort sikt. I andra branscher, som hemelektronik, tar det längre tid. Där är konkurrenssituationen sådan att företagen inte vill släppa igenom prishöjningarna till kunderna utan i stället får importörerna lägre marginaler. Men i slutänden får det förstås genomslag på konsumentpriserna i alla branscher.

Finns det inga fördelar?

– Jo, de som exporterar och som tar betalt i andra valutor får ju mer betalt i kronor räknat för det de säljer. Men generellt blir Sverige som land fattigare av en svagare valuta. Svenska kronor och för den delen svenska tillgångar är inte värda lika mycket längre.

Vad menar man med att kronan är undervärderad?

– Inom nationalekonomin menar man att på lång sikt så ska prisnivåerna utjämnas i alla länder. Och ska priserna i till exempel USA och Sverige vara lika så ska en dollar kosta ungefär nio kronor och nu är den ju dyrare än så. Det tyder på att på lång sikt är kronan just nu för svag i förhållande till i det här fallet dollarn.

Det råder delade meningar om hur mycket av detta som beror på Riksbanken. Vad säger du om det?

– Penningpolitiken är en viktig orsak. Riksbanken har signalerat att man tänker bedriva en expansiv räntepolitik under en tid framöver. Och det gör att det inte blir lika intressant att placera i svenska kronor när räntan är så låg. Då placerar man självklart hellre i euro eller dollar där man får en högre avkastning.

– Sedan är det väl generellt så att om det finns en oro på världsmarknaden med Brexit, handelskrig och så vidare så är man heller inte lika intresserade av mindre länder med skvalpigare valutor. Då söker man sig till tryggare hamnar. Det kan också spela in.

Kan det tänkas finnas en misstro mot Sveriges förmåga att hantera sina problem som också sänker kronan?

– Det kan det nog göra. En sådan sak är ju bostadsmarknaden som är internationellt känd som ett problem för Sverige. Så det kan finnas en sådan aspekt, men jag tror nog ändå att Riksbankens räntepolitik har en väsentligt högre inverkan.

Kronan har ju ändå varit rätt stabil i sin svaghet ett tag nu och ändå har vi inte sett några enorma uppköp av svenska tillgångar. Finns det en oro för att kronan ska minska ytterligare?

– Om marknadens aktörer hade trott att kronan skulle försvagas ännu mer i framtiden skulle den ha försvagats redan nu. Det är så marknaden fungerar: Om man tror att kronan ska bli billigare framöver finns det pengar att tjäna på att sälja kronor redan nu, vilket hade sänkt växelkursen. Av den anledningen är det svårt att förutsäga växelkurser. Men den bästa gissningen är en försiktig återhämtning för kronan framöver. (SNB)

Daniel Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.