• idag
  8 juli
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skenreträtt i vapenfrågan

Ledare
PUBLICERAD:
Gå inte på regeringens vapenfint.
Foto: Jessica Gow/TT
Regeringen slåss med näbbar och klor för att trots allt driva igenom sin överimplementering av EU:s nya vapendirektiv. Det nya förslaget innebär en minimal reträtt från det tidigare och ett par löften om framtida lättnader.

I allt väsentligt är det fortfarande samma förslag som riksdagen redan har röstat bort. Från regeringens håll påstås givetvis det nya förslaget vara produkten av långtgående inlyssning. Såväl oppositionens kritik som den från bland andra jägare och sportskyttar skall ha tagits i seriös beaktning. I sitt pressmeddelande skriver regeringen att det förändrade förslaget innebär att ”jägare överhuvudtaget inte kommer att beröras av de lagändringar som föreslås”.

Vad regeringen faktiskt menar är att den har lagt fram ett förslag som innebär en liten förbättring för jägarna jämfört med det tidigare förslaget och den hoppas att det skall vara tillräckligt. Om framförallt Svenska jägareförbundet lägger ned sin kritik tror man att också oppositionen skall göra det. Ingetdera bör dock inträffa.

Tilläggsförslaget innebär visserligen att magasin för halvautomatiska och repeterande vapen med kantantändning inte omfattas. Flera frekvent använda vapen såsom Ruger 10/22 klarar sig därmed, att det skulle räcka för att blidka jägarna är däremot svårare att tro. Resten av förslaget är alltjämt oförändrat. Målet är fortfarande att genomföra merparten av överimplementeringen.

Oppositionen har nyligen röstat ned det här förslaget, dock utan den försumbara förändringen som regeringen nu föreslår. Skulle oppositionen mot all förmodan nöja sig med detta skambud till reviderat förslag när man tidigare har krävt en minimal implementering av direktivet kommer svekdebatten att komma som ett brev på posten. Detta oaktat vad jägarorganisationerna kommer fram till. Skyttesverige är väsentligt större än så.

Utöver förslaget ställer regeringen ut ett par tilläggslöften, av löjeväckande mutkaraktär. Bland annat lovar regeringen att i framtiden införa licensfrihet för ljuddämpare. Dels borde detta vara en självklarhet, dels beslutade riksdagen för mindre än en månad sedan att detta skall införas. Därtill beslutade riksdagen att vapengarderoben skall utökas vilket förtar också regeringens andra muta.

Regeringen har uppvisat en enastående vilja att överreglera vapenområdet. Att legala vapenägare redan hör till samhällets allra mest laglydiga medborgare – annars blir man nämligen av med sina vapen – och att det inte är deras vapen som används vid skjutningar eller andra brott spelar ingen roll. Därmed är också löften som inte uppvisas i framlagda propositioner av intet värde.

Det har tidigare funnits funderingar i oppositionen att ta fram ett eget förslag som är en strikt minimiimplementering av vapendirektivet. Regeringen har genom sitt förändrade förslag visat på nödvändigheten av detta.

Jägare och skyttar har talat. Oppositionen har röstat emot. Ändå kommer förslaget tillbaka i närmast identisk form. Dags för oppositionen att så att säga ta lagen i egna händer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.