Hoppa till huvudinnehållet

Kritiserar regeringen för långdragen utnämning

Publicerad:
I december förra året slutade dåvarande landshövding Kenneth Johansson som landshövding i Värmland. Sju månader senare står Värmland fortfarande utan ordinarie landshövding. Foto: Tommy Andersson

Utnämnandet av en ny landshövding i Värmland tar för lång tid. Det menar flera värmländska riksdagsledamöter i oppositionen som nu riktar kritik mot regeringen.

– Det har tagit anmärkningsvärt lång tid, säger Pål Jonson (M).

I december förra året slutade dåvarande landshövding Kenneth Johansson efter sex år som landshövding i Värmland. Sju månader senare står Värmland fortfarande utan en ordinarie landshövding.

Att utnämningen har dragit ut på tiden kritiseras nu av flera värmländska riksdagsledamöter i oppositionen.

– Det har dragit ut på tiden länge nu och det är anmärkningsvärt. Det ger en bild av att regeringen inte prioriterar frågan, säger Pål Jonson.

Han menar att det är viktigt att processen för att utnämna en ny landshövding bör få ta tid, men att den tid som processen nu har tagit är för lång.

– Det är klart att det är viktigt att det blir rätt än att det går snabbt. Men nu har det gått väldigt lång tid och då tycker jag att man har gått över den brytpunkt som är rimlig, säger han.

Den värmländske riksdagsledamoten för Moderaterna, Pål Jonson, är en av flera som riktar kritik mot att utnämnandet av en ny landshövding har dragit ut på tiden.
Den värmländske riksdagsledamoten för Moderaterna, Pål Jonson, är en av flera som riktar kritik mot att utnämnandet av en ny landshövding har dragit ut på tiden. Foto: Mikael Lindblom

“Tappar tempo”

Pål Jonson menar att det är viktigt att en ny landshövding kommer på plats som kan ta sig an fler av de aktuella frågor som väntar inom det kommande året.

– Det är inte bra att frågan inte är färdig än eftersom länet har ett antal viktiga frågor som rör sig under det kommande året, frågor som rör det civila försvaret, infrastruktursatsningar, näringslivsfrågor och andra viktiga strategiska frågor för länet, säger Pål Jonson.

Och fortsätter:

– Rimligen tappar man tempo när man inte kan lösa frågan.

“Vore välkommet”

Förhoppningen är att en ny landshövding kan ta plats så snart som möjligt, men i dagsläget har man inte fått några sådana indikationer menar Pål Jonson:

– Vi har inte fått några indikationer på att det sker ett utnämnande den närmaste tiden även om det vore välkommet säger han.

Pål Jonson menar att en ny landshövding i Värmland både bör ha kunskap och koppling till näringslivet i länet och samtidigt ett gott kontaktnät i landet.

– Fick jag välja en landshövding vore det en landshövding som har ett bra kontaktnät inom regeringskansliet och kopplar till näringslivet, inte minst till skogsnäringen och bioekonomin. En person med kunskaper och insikter om beredskapsfrågor och samhällssäkerhet och bred förmåga inom områden, säger han.

Ansvarigt statsråd för landshövdingarna är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som genom sin pressekreterare säger att arbetet med att utse en ny landshövding fortgår.
Ansvarigt statsråd för landshövdingarna är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som genom sin pressekreterare säger att arbetet med att utse en ny landshövding fortgår. Foto: Marko Säävälä/TT

Arbetet fortgår

Ansvarigt statsråd är civilminister Ardalan Shekarabi (S) som genom sin pressekreterare säger att arbetet med att utse en ny landshövding i Värmland fortgår.

– Det pågår ett arbete och när det är klart kommer det att kommuniceras ut vem som blir ny landshövding. Mer än så har vi inte att säga i frågan, säger Mirjam Kontio, pressekretare hos civilminister Ardalan Shekarabi.

Artikeltaggar

Ardalan ShekarabiJohan BlomKenneth JohanssonLänsstyrelsenModeraternaNyheterPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.