Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs Värmlands första hjulburna poliskontor

Publicerad:
Såhär kommer polishusbilen att se ut. Det här exemplaret rullar på vägarna i en annan del av Sverige.
Såhär kommer polishusbilen att se ut. Det här exemplaret rullar på vägarna i en annan del av Sverige. Foto: Nordic specialhusbilar

Någon har kanske sett husbilar med Polisens färger och logotyp åka runt på vägarna i Sverige. Nu är det Värmlands tur att få ett mobilt poliskontor. Nordic husbilar bygger en specialhusbil som ska vara klar för Polisen att börja använda i höst.

Kristinehamnsföretaget Nordic husbilar är kanske framför allt känt som en tillverkare av vanliga konsumenthusbilar. Men under de senaste åren har de trappat upp sin produktion av specialhusbilar. 1991 levererade de för första gången ett mobilt poliskontor i form av en husbil till en Stockholmsförort.

Sedan dess har ett antal specialhusbilar byggts och levererats från Kristinehamnsverkstaden. Utöver poliskontor har bland annat mobila barnavårdscentraler, veterinärmottagningar och kontor levererats till kunder. Värmlandspolisens mobila polisstation blir Nordics 24:e polishusbil.

Upphandlingen vanns av Nordic husbilar tillsammans med Mercedes benz.

– Det är en lång process, som alltid när det gäller offentliga upphandlingar. Mercedes står för chassit och vi för bodelen, berättar Stefan Tanskanen, marknadschef på Nordic husbilar.

Den mobila polisstationen blir sju och en halv meter på längden, drygt två meter på bredden och tre meter på höjden. Den kommer att innehålla en köksdel, kontorsplatser och plats för mottagning.

Mer funktion, färre detaljer

Stefan Tanskanen berättar att polishusbilarna görs på samma sätt som övriga husbilar, tåliga för att klara året runt-användning i ett svenskt klimat. Men processerna skiljer sig ändå åt. Inte minst när det kommer till tidsåtgången.

– Den här tar nog sammanlagt mellan 500 och 600 timmar. Den ska vara mer praktisk. På konsumenthusbilar är det mycket mer detaljer, andra typer av belysning och så. De brukar ta mellan 750 och 900 arbetstimmar, berättar Stefan Tanskanen.

 • Det mobila poliskontoret beräknas vara klart i månadsskiftet augusti-september.
  Det mobila poliskontoret beräknas vara klart i månadsskiftet augusti-september. Foto: Ingrid Ramberg
 • Nordics husbilars Gustav Blom i arbetet med husbilens el.
  Nordics husbilars Gustav Blom i arbetet med husbilens el. Foto: Ingrid Ramberg
 • Marknadschefen Stefan Tanskanen berättar att tillverkningen av olika sorters specialhusbilar har ökat.
  Marknadschefen Stefan Tanskanen berättar att tillverkningen av olika sorters specialhusbilar har ökat. Foto: Ingrid Ramberg
 • Eva Högfeldt Pettersson ser polishusbilen som en tillgång för Polisen i hela Värmland och region Bergslagen.
  Eva Högfeldt Pettersson ser polishusbilen som en tillgång för Polisen i hela Värmland och region Bergslagen. Foto: Adina Magnusson

I verkstaden tillverkas husbilarnas bodelar från grunden. När NKP besöker Nordic husbilar är de anställda i full färd med grundläggande elarbeten. Många andra lokala företag är inblandade i tillverkningen. Confibra har anlitats för plastdetaljerna, Sikab ska stripea bilen, Autolacken lackar och så vidare.

– Det är en massa massa företag med. Det är det som är så bra med lilla Kristinehamn, att vi samarbetar. Att vi kan jobba som vi gör ger kvalitet, säger Stefan Tanskanen.

Tillgång för hela länet

Polisens nya fordon kommer att kunna användas i hela regionen, men den kommer främst att rulla i Värmland. Polisen i Kristinehamn deltar i processen just för att den tillverkas här.

– Jag ser den ju som ett väldigt tillskott i verksamheten, säger lokalpolisområdeschefen Eva Högfeldt Pettersson.

Exakt hur och av vilka poliser den kommer att användas är inte bestämt ännu, berättar Eva Högfeldt Pettersson. Men det finns lite tankar. Ett förslag är att den ska kunna sättas in vid evenemang och andra händelser där det behövs extra polisnärvaro.

– Och även på ställen där det inte finns polisstationer. Då är det ju bra om man kan ha fasta tider så man kan få alla sina ärenden gjorda när man besöker den, säger Eva Högfeldt Pettersson.

Artikeltaggar

DrevstaEva Högfeldt PetterssonHusbilNäringslivNordic HusbilarNyheterPolisenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.