• idag
  20 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   3.4 mm
 • onsdag
  21 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.5 mm
 • torsdag
  22 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att kunna prata med folk

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch Thor mötte journalistuppbådet i Almedalen.
Foto: Adam Ihse /TT
Det måste kunna gå och prata med sina politiska motståndare, och ibland också att samarbeta med dem. Det går inte demokratin under för. Snarare är det så politik brukar föras i de flesta parlamentariska demokratier. Att luncha med Sverigedemokrater och prata politik borde därför vara okontroversiellt.

Men nu är det inte okontroversiellt, vilket KD-ledaren Ebba Busch Thor fick erfara när hon i förväg stal uppmärksamheten på Almedalsveckan genom att äta lunch med partiledarkollegan Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen. Fast det var säkert kalkylerat så, och torde egentligen inte överraskat någon som brytt sig om att följa svensk politik. Redan i mars gjorde Kristdemokraterna klart att de kan föra samtal och i vissa frågor även förhandla med alla riksdagens partier, alltså även SD. Detta hela nio år efter att dessa kom in i riksdagen.

Nu har ju SD:s blotta existens fått de politiska partierna att slå knut på sig själva, och alltjämt finns ett stort stigma vid allt de företar sig eller tycker. Det har ibland gått så långt att man undviker att vara för saker som man egentligen är för bara för att SD också är det. Till exempel var det ju en stor katastrof att SD röstade för en alliansbudget 2014, och så fick vi en decemberöverenskommelse. I år fick vi en januariöverenskommelse (Jöken) istället av samma anledning. En borgerlig statsminister skulle ju gubevars vara "smittad" av att också ha stötts av SD.

Denna osunda SD-fixering måste sluta och bara av den anledningen får man välkomna lunchsamtalet mellan Busch Thor och Åkesson. Förslag och politik blir inte automatiskt sämre för att SD kan tänkas ställa upp. På lunchen diskuterades till exempel sjukvården och energipolitiken, men även den kommande parlamentariska utredningen om migrationen. På kritiken skulle man kunna tro att det förhandlades om att öppna interneringsläger i inre Norrland (obs ironi).

Både den nya L-ledaren Nyamko Sabuni och C-ledaren Annie Lööf var kritiska och sade att KD måste välja om de vill samarbeta med dem eller med SD. Det är ju rent bisarrt. Problemet för svensk borgerlighet är ju inte att prata med SD utan att två tidigare allianspartier – Liberalerna och Centern – satt sig i knäet på Stefan Löfven. Vilket också Busch Thor kontrade med. Är det några som har stängt dörren för borgerligt samarbete så är det C och L när de gick med på Jöken.

C och L står alltjämt fast i den världsfrånvända bilden av att det enda sättet att kunna styra Sverige är genom en bred överenskommelse med Socialdemokraterna. De har därför effektivt gett bort makten till de rödgröna och hoppas att de ändå skall få igenom sin politik. Det finns dock metod i deras galenskaper. Har man nu mödosamt förhandlat sig fram till och satsat all prestige på Jöken så får man hålla fast vid den, och upprepa osakligheterna att Sverige annars skulle ha gått mot avgrunden om SD röstat för en borgerlig statsminister.

Det borde vara lika självklart att samtala med SD som det är med Vänsterpartiet. Det betyder inte att man ger avkall på sina grundvärderingar, eller att man i någon sorts kohandel skulle acceptera några av de eventuellt mer ohemula kraven från dem. Eller tror C och L på fullaste allvar att KD och M skulle byta till exempel ett nytt jobbskatteavdrag mot det där arbetslägret i Norrland?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.