Region Värmland gör Lex Maria-anmälan efter förlossning

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
CTG-mätare övervakar barnet under förlossningen.
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
Ett barn föddes med cp-skada i Karlstad efter att det uppstått komplikationer vid förlossningen. Nu har Region Värmland gjort en lex Maria-anmälan.

Den gravida kvinnan kom till förlossningen på förmiddagen för igångsättande. Under den tidiga eftermiddagen uppges allt ha varit normalt.

När fosterljudsavlyssningen gjordes några timmar senare ska fortfarande inga avvikelser ha förekommit. Men när man efter ytterligare ungefär 1,5 timmar gör en ny avlyssning är fosterljuden låga. Även CTG, som används för att övervaka barnet under förlossningen, visade då en avvikelse från det normala. Om en CTG-kurva visar avvikelser kan man sätta in olika typer av åtgärder för att få ut barnet.

Barnet föddes med hjälp av yttre press, står det i Region Värmlands anmälan. Barnet fördes till Örebro för vård och behandling och där konstaterade man att barnet fötts med en cp-skada.

Region Värmland har därför gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.