• idag
  30 okt
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  11°
  • Vind
   8 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • måndag
  2 nov
  13°
  • Vind
   10 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • tisdag
  3 nov
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt nåd gå före orätt

Ledare
PUBLICERAD:
Blommor för offren efter terrordådet.
Foto: Noella Johansson / TT
Regeringen har gjort rätt som hittills inte har lagt sig i processen kring den utvisningshotade ukrainska kvinna som tvingades amputera sitt ben efter terrorattacken i Stockholm i april 2017. Men nu är saken avgjord och regeringen kan och bör använda sin makt för att låta henne stanna i Sverige.

Land skall med lag byggas. Allas likhet inför lagen är en omistlig del i varje fungerande rättsstat. Har en ansökan om uppehållstillstånd avslagits och vunnit laga kraft skall man lämna landet. Så måste det vara. Men det finns också speciella omständigheter som kan göra att ett i sig rättvist beslut likafullt är orättvist, till och med fel. Iryna, 38 år från Kiev, är ett sådant fall.

Den 7 april 2017 skulle Iryna till Åhléns för att köpa en nyckelring till sin då tolvåriga dotter. Hon hann precis se lastbilen komma farande innan den rammade henne. Bakom ratten satt Rakhmat Akilov. Den vårdagen lyckades han döda fem personer och skada många fler. Iryna låg på sjukhus i tre veckor och opererades åtskilliga gånger. Hon ådrog sig sådana skador att läkarna till slut var tvungna att amputera hennes högra ben.

Iryna fick tillfälligt uppehållstillstånd för att närvara vid rättegången och vittna mot Akilov. Men nu har såväl Migrationsverket som migrationsdomstolarna avslagit hennes ansökan om uppehållstillstånd. Av allt att döma är det en korrekt bedömning som domstolarna har gjort.

Sverige har dock ett särskilt ansvar för Iryna. Hon kom hit som besökare, som gäst, för att uppleva Sverige men föll offer för en oerhörd ondska. Detta på grund av vi inte lyckades stoppa Akilov innan det var för sent. Dels kan det skapa ett band till Sverige som hon aldrig kan bli kvitt, dels kan hon här få väsentligt bättre vård än i sitt hemland. Något vi har en moralisk plikt att erbjuda henne.

Irynas fall är särskilt ömmande. Statsminister Stefan Löfven (S) har själv träffat henne två gånger. Senast förra året när hon låg på sjukhus. Han förklarade då sitt deltagande men att han var förhindrad att lägga sig i hennes fall. Helt riktigt.

Men som bland andra den erfarne juristen Krister Thelin har förklarat har regeringen, nu när ärendet har vunnit laga kraft, möjlighet att av nåd upphäva beslutet om utvisning. Detta regleras i regeringsformen.

Expressen har sökt statsministern (9/7), vars pressekreterare hänvisar till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Johanssons pressekreterare förklarar i ett sms till tidningen att regeringen inte överväger att använda sig av möjligheten till nåd. Förhoppningsvis tänker den om.

Iryna och hennes advokat överväger enligt samma artikel att vända sig till regeringen och be om nåd. Kanske kan regeringen, ställd inför fullbordat faktum, då ändra sig. Nåd bör endast ges under närmast unika omständigheter. Lagen skall vara lika för alla. Men detta är ett särskilt fall. Därtill har regeringen tidigare inte visat något intresse av att behandla alla likadant i migrationsärenden. Inte minst den hårt kritiserade gymnasieamnestin är ett bevis på detta.

Även om ingen ansökan inkommer bör regeringen visa nåd. Upphäv beslutet och ge Migrationsverket i uppdrag att ersätta det med ett lämpligt alternativ – uppehållstillstånd. Allt annat vore inhumant. Det finns faktiskt inga goda skäl att låta bli.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.