Tor André Johnsen representerar Fremskrittspartiet i det norska Stortinget. Sedan 2002 har han en stuga i Arvika.
– Jag har gillat Sverige sedan jag var liten och läste Astrid Lindgrens böcker.
Glafsfjorden reflekterar himlens blå färg vid Tor André Johnsens stuga på Sjöhaget strax utanför Arvika.
Han är politiker i det norska Stortinget, och representerar regeringspartiet Fremskrittspartiet – ett parti som ofta beskrivs som högerpopulistiskt.
På väg ner mot stranden berättar han att många norrmän har stuga på samma ställe.
– Och när jag är på shoppingcentret i Charlottenberg är det många väljare som känner igen mig. Min familj gillar inte det eftersom jag är så social och pratar med folk.
Han sätter sig vid en bänk med bord nere vid stranden och räknar upp all svensk musik som han lyssnar, och har lyssnat, på.
– Abba, Gyllene Tider, Roxette, Magnus Uggla... Freestyle, du måste skriva Freestyle, och han med det konstiga namnet, Vree..?
Cornelis Vreeswijk?
– Ja, Cornelis Vreeswijk!
Han är väldigt mån om att berätta hur mycket han gillar Sverige, och att allting började med böckerna om Emil och Pippi.
Mer liberalt
Men det är inte bara kulturen i Sverige som han är imponerad av.
– Sverige har varit mer liberalt än Norge, och mer öppet för konkurrens. Jag har alltid varit imponerad över svenskarnas affärsmässighet. De har alltid varit väldigt offensiva och proaktiva.
Han tycker bland annat att de svenska Socialdemokraterna har bedrivit en politik som är mer åt höger än det norska broderpartiet Arbeiderpartiet, och att Sverige har satsat mer på infrastruktur än Norge.
Men han är inte bara imponerad.
– Sverige har drivit en för liberal och naiv flyktingpolitik.
Vi återkommer till det lite senare.
Carl I. Hagen
Tor André Johnsen har studerat ekonomi och psykologi i Norge och USA, och i 17 år jobbade han med export på Norske Skog.
Sedan 2013 är han ledamot i Stortinget för Fremskrittspartiet. Det politiska intresset väcktes när han var 14 år gammal, 1983. Då såg han Fremskrittspartiets dåvarande ledare Carl I. Hagen i en debatt på tv.
– Carl I. Hagen svarade ja eller nej. Han svarade klart och tydligt, och de flesta politikerna kom med långa svar, bla bla bla bla. När jag var 14 år var det för tråkigt att lyssna på.
Han har varit hobbypolitiker sedan tiden innan gymnasiet, i slutet av 80-talet fick han sedan sitt första uppdrag som folkvald kommunpolitiker och 1999 blev han invald till Hedmark fylkesting.
– Jag gillar Sverige, och jag tycker att det är väldigt trevligt att ha en stuga här, säger Tor André, och vänder sig till sin son Marius.
– Marius “koser seg” i Sverige, eller hur?
– Ja, svarar Marius, som är sju år gammal.
– Han älskar Sverige, han har varit här sedan han var född.
Flyktingpolitik
Men hur mycket Tor André och hans familj än älskar Sverige, kan han inte hålla sig, utan börjar nästan omgående prata om Sveriges flyktingpolitik.
– Det som är synd är ju att Sverige har problem på grund av den naiva asyl- flyktingpolitiken, det måste jag säga. Det är trist att läsa i tidningarna om Malmö och Stockholm, så mycket gängproblem som det har blivit i Sverige, och så många bilbränder. Där har politikerna i Sverige svikit.
Han tycker att svenska politiker har blundat för de problem som han anser att flyktingpolitiken har ställt till med.
– Det säger jag till alla svenska politiker som jag möter. Jag tror att det är många som fortsatt inte förstår problemet, de bagatelliserar problemet. Sverigedemokraterna erkänner problemet, men väldigt många av de andra tror att det går bra.
Gränssamarbete
Det är inte bara flyktingpolitiken som är viktig för Tor André. Han brinner för frågor som har med infrastruktur att göra – han är ledamot i Stortingets svar på trafikutskottet – och frågor som handlar om samarbete över gränsen.
En dröm som Tor André har är att få till en fyrfältsväg mellan Oslo och Karlstad.
– Det är min dröm. 61:an är inte bra. Vår regering jobbar mycket med infrastrukturfrågor för att knyta ihop regioner.
En flexiblare arbetsmarknad är ett av målen.
– Om du till exempel får fyrfält mellan Karlstad, Arvika och Kongsvinger är det inga problem att pendla mellan Kongsvinger och Arvika. Infrastruktur är viktigt.
Järnvägen mellan Oslo och Stockholm är också en hjärtefråga.
– Det viktigaste är att tåget går via Karlstad och Arvika. Jag är från Hedmark, så jag måste ju slåss för Kongsvinger, och jag har en stuga i Arvika – det hänger ihop.
En tredje fråga som rör gränssamarbetet är den om en gemensam polisstation mellan Sverige och Norge.
– Det är en viktigt fråga eftersom det finns mycket gränsöverskridande kriminalitet. Det är tre viktiga frågor för Hedmark och Värmland, säger Tor André Johnsen, som anser sig ha haft en bra relation med Arvikas förre kommunalråd Claes Pettersson (S), och att han för en god dialog med det nuvarande kommunalrådet Peter Söderström (S).
Medieuppmärksamhet
Sedan han kom in i Stortinget har Hedmarkspolitikern blivit uppmärksammad i norsk media.
Så sent som i våras visade en granskning som Nettavisen gjort att Tor André Johnsen är den politiker i Stortinget som tagit ut mest kilometerersättning de senaste två åren – 200 000 kronor och 25 000 kilometer.
– Jag körde mest av alla. Jag tycker om att träffa väljare och näringslivet, och det är den viktigaste delen av mitt jobb. Jag kan inte låsa in mig på ett kontor, säger han och fortsätter:
– Det är lite typiskt media för de ska försöka ta ner oss politiker. De tittar på vem som har ringt mest, vem har kört mest, vem har flugit mest, vem har gjort mest av ditt och datt.
Det har stått i norsk media att du är känslig för el?
– Det är väldigt intressant. Jag hade problem med det en period, men det kom och försvann. Jag försökte att hjälpa de som har problem med det, att vara ett ombud för folket – ingen sak är för stor och ingen sak är för liten.
Under tiden som han led av el-överkänslighet – vilket är en omdebatterad diagnos där den som drabbas säger sig bli sjuk av elektromagnetiska fält – hade han bland annat inget wifi i hemmet, utan kopplade upp sig på internet via en kabel i varje rum.
– Jag försökte att undvika strålning, men det är väldigt obehagligt för de som har problem med det. I framtiden tror jag att vi kommer att förstå att vi ska mer försiktiga än vi trodde.
Rysskontakter
För några år sedan manade den norska säkerhetstjänsten PST Tor André Johnsen till försiktighet i sina kontakter med ryska diplomater. Media rapporterade om att han inte lyssnade till varningen utan fortsatte sina kontakter.
– Det är media som kokar soppa på en spik. De försökte ge ett intryck av att jag inte lyssnade på råd från säkerhetspolisen, men det gjorde jag. Det svarade jag på klart och tydligt.
Men du hade träffat de här personerna?
– Ja, men det var ju inte på det sättet som media försökte att vinkla det. De försökte ge ett intryck av att jag hade hemliga möten med ryska spioner.
Enligt Johnsen var det en normal dialog på en social tillställning, och han tycker att det är viktigt för en politiker att ha internationella kontakter, och poängterar att han faktiskt jobbade med internationella affärer i 17 år.
– Ryssland var en av mina största marknader tillsammans med Kina, Iran och Ukraina, så jag försöker ju att hålla kontakt med flest möjliga ambassader.
Är du Värmlands röst i Stortinget?
– Ja, skriv det! Jag är Värmlands röst i Stortinget, säger Tor André Johnsen med ett leende på läpparna.