Hoppa till huvudinnehållet

Färskpotatisen på väg efter kyliga sommarstarten

Publicerad:
Den värmländska färskpotatisen är något sen i år, men nästa vecka kan det vara dags för premiär tror Anne Grenegård på Moholms gård i Grava.
Den värmländska färskpotatisen är något sen i år, men nästa vecka kan det vara dags för premiär tror Anne Grenegård på Moholms gård i Grava. Foto: Fredrik Karlsson

En kylig och nederbördsfattig inledning av sommaren har försenat den värmländska färskpotatisen. Men snart ser det ut att vara dags.

– Det börjar dra ihop sig, säger Anne Grenegård på Moholms gård.

Samtidigt finns förhoppningar om en bra skörd i år - när den väl kommer.

På Moholms gård i Grava pågår förberedelserna som mest inför det att årets värmländska färskpotatis gör premiär, några dagar senare än vanligt.

– Vi har inte riktigt kommit igång än, potatisarna har varit lite för små hittills. Vi har tänkt prova under helgen och jag kan tänka mig att det blir premiär i nästa vecka, säger Anne Grenegård på Moholms gård i Grava.

Att årets skörd av värmländsk färskpotatis har premiär något senare än vanligt beror på den kyliga inledningen av sommaren och de låga temperaturerna nattetid.

– Premiären brukar vara runt den 7 juli. I år tog det lite tid innan det väl startade och sedan har det inte riktigt kommit igång ordentligt. Men just nu ser det bra ut, det växer, säger Anne Grenegård.

Efter förra årets varma och torra sommar hoppas Anne Grenegård att årets sommar ska ge bättre skörd.

– Det är bättre än vad det var förra året. Då var det inte roligt när det bara var varmt och torrt, säger hon.

Goda förutsättningar

Även om kylan som inledde årets sommar har försenat den värmländska färskpotatisen finns förhoppningar om en god skörd under årets säsong.

– Som det ser ut nu tror vi att det kan bli bra skördemässigt i år, även om det blir en lite senare premiär på grund av kylan, säger Rikard Granevald på Värmlandspotatis.

Och fortsätter:

– Den är på gång och det finns goda förutsättningar för en bra skörd i år.

Jordgubbar månaden ut

Det är inte bara färskpotatisen som ser ut att få en bra skörd i år. Läget ser bra ut även för andra grödor hittills i år.

– Generellt har det varit ett bra odlingsår i år. Det mesta växer bra och vi har fått bra grässkördar redan halvvägs in i säsongen, säger Patrik Olsson på Lantbrukarnas riksförbund i Värmland.

Årets sommar har även varit bra för jordgubbarna, menar Anna Wilén på Ängebäck trädgård.
Årets sommar har även varit bra för jordgubbarna, menar Anna Wilén på Ängebäck trädgård. Foto: Philip Alfredsson

Även för jordgubbarna råder det goda tider i år. På Ängebäck trädgård ser säsongen ut att kunna fortsätta månaden ut.

– Det finns bara ett ord i jordgubbsklockan, och det är nu. Vill man ha jordgubbar ska man passa på nu, säger Anna Wilén på Ängebäck trädgård.

Och fortsätter:

– Det är ett fantastiskt bra växtår och vi tror att vi kan ha jordgubbar resten av juli.

Behöver regn

I takt med att temperaturerna har stigit under veckan har också behovet av nederbörd ökat och där markerna nu börjar bli torra.

– Nu ser vi att det börjar bli torrt och att de flesta grödor skulle behöva regn nu. Det pratas om fara för skogsbränder och det går hand i hand, säger Patrik Olsson.

Regnbehovet till trots menar Patrik Olsson att årets säsong ser ut att bli ett normalår och att det dessutom kan bli bättre än så:

– Det ser bra ut och det blir åtminstone ett normalår. Samtidigt finns potential för att det ska bli ett riktigt bra år, men det vet vi först när det är skördat och färdigt.

Artikeltaggar

ÄngebäckÄngebäcks gårdAnna WilénAnne GrenegårdGravaJordgubbarLRFMoholms gårdNyheterPatrik OlssonSommarVärmlands länVärmlandspotatis AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.