Daltande med våldsamma barn

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hot och våld från barn i Grums.
Foto: Joachim Lagercrantz
De senaste dagarna har det uppmärksammats att ett gäng barn i 8-12-årsåldern i ett bostadsområde i Grums hotat, trakasserat och till och med begått våldsamheter mot inte bara andra barn utan också vuxna. Detta skall ha pågått i över ett år, men det är först nu, när det "eskalerat" som folk har reagerat och krävt åtgärder.

Det där med "åtgärder" kan dock diskuteras. På sedvanligt svenskt manér så har det hållits ett möte, diskuterats en åtgärdsplan och efter sommaren planeras det för trygghetsvandringar och någon gemensam aktivitet. Som om det skulle hjälpa när det borde ha kommit skarpa reaktioner från vuxenvärlden redan från början.

Nu säger fältassistenten Lennart Andersson till NWT (11/7) att barnen nog inte helt förstått proportionerna och att de minsann förklarat för dem att man "inte får hota eller bete sig dumt när man träffar andra". Det där kände nog barnen redan till. Kommunen har också talat med föräldrarna, som uppenbarligen inte har pli på sina ungar.

Självklart så skulle man på ett långt tidigare stadium ha ryckt in med polis och socialtjänst och hutat åt barngänget (och deras föräldrar) ordentligt. Sådant här asocialt beteende får inte tolereras. Att dalta med dem lär inte lösa någonting.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.