Hoppa till huvudinnehållet

Supertalangen ett steg närmare EM-guldet

Publicerad:
Henrik Larsson är klar för fredagens final på 100 meter efter två bra insatser i kvalet. Foto: Erik Simander/TT

Henrik Larsson gjorde det han skulle under U23-EM i Gävles första tävlingsdag. Göta-talangen gick enkelt vidare till final och fick dessutom med sig kvalheatens snabbaste tid (10,45), de övriga finalisterna är därmed varnade.

– Det var skönt att vinna både kval- och semifinalheatet, en bra boost för självförtroendet, säger Larsson.

Det var inga optimala förhållanden i Gävle med motvind och kyla. Henrik Larsson lät dock inte det stoppa hans väg till fredagens final på 100 meter.

Först satte han, vad som visade sig bli dagens snabbaste tid på 10,45 i kvalheatet, därefter följde han upp det med seger i sitt semifinalheat.

– Jag kände att tysken (Kevin Kranz) var tvungen att ge sig och efter det flöt jag avstannande in i mål, säger Henrik Larsson.

Segertiden på 10,50 räckte till semifinalheatens tredje snabbaste tid. Tysken Marvin Schulte och britten Oliver Bromby var båda en hundradel snabbare.

Något som oroar inför finalen?

– Nej, tiderna är inte så viktiga i kvalen egentligen och de pressade varandra hela vägen in i mål. Allt handlar om att vara snabbast över mållinjen i finalen.

Stenhård final att vänta

Det är upplagt för en riktig holmgång under fredagen. Sex löpare kvalificerade sig inom sju hundradelar och det är många som är med och hugger på den åtråvärda guldmedaljen.

Larsson själv skulle gärna uppgradera sitt UEM-silver från 2016 till den ädlaste valören.

– Det hade varit så jäkla gött. Jag är en av flera förhandsfavoriter, men det är väldigt öppet och vad som helst kan hända känns det som.

Vilka löpare ser du som dina farligaste konkurrenter?

– Jag får nog säga Marvin Schulte och Oliver Bromby.

Två andra som har goda möjligheter är fransmannen Amaury Golitin och holländaren Joris van Gool. Golitin har ett skräckinjagande snabbt personbästa på 10,07, en tid han dock inte varit särskilt nära hittills under årets säsong.

Dubbelt svenskt

Götas talang kommer inte att vara ensam svensk på startlinjen under fredagen, även Austin Hamilton lyckades ta sig vidare.

Det ska dock mycket till om Malmö-sprintern ska lägga sig i striden om medaljerna, tiden 10,74 var långsammast bland finalisterna.

– Vi känner varandra rätt bra så det var kul att han lyckades, nu kan vi representera Sverige tillsammans.

Värmländskan och tidigare götisten Claudia Payton var även hon nära att gå till final på 100 meter, men missade till slut avancemang med endast fyra hundradelar.

Finalen på herrarnas 100 meter avgörs klockan 17.55 under fredagen.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF Göta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.