Hoppa till huvudinnehållet

Rullande utställning ska ge mer kunskap om Vänern

Publicerad:
Museibiologen Daan van der Blom visar Simon Åsberg, 9, Emil Åsberg, 8, och Ella Baumann, 6, vilka djurarter som lever i vattnet i Mariebergsviken med hjälp av det digitala mikroskopet.
Museibiologen Daan van der Blom visar Simon Åsberg, 9, Emil Åsberg, 8, och Ella Baumann, 6, vilka djurarter som lever i vattnet i Mariebergsviken med hjälp av det digitala mikroskopet. Foto: Denny Jansson

Mer kunskap om djurlivet och om vattnet i Europas tredje största sjö. Det är tanken bakom Vänermuseet i Lidköpings rullande utställning Hållplats Vänern som på torsdagen gjorde ett stopp i Mariebergsskogen.

– Det är alltid lika aktuellt med Vänern, säger museibiolog Daan van der Blom.

Torsdagens stopp utanför Naturum i Mariebergsskogen är ett av många under den turné som Vänermuseet i Lidköping gör under året sommar med utställningen Hållplats Vänern.

– Vi vill besöka alla städer runt Vänern för att uppmärksamma sjön, så att folk förstår vilken fin resurs Vänern är, säger museibiolog Daan van der Blom.

Tillsammans med den sommarjobbande studenten Filip Litrop ansvarar han för utställningen som till och med oktober turnerar runt Vänern.

Utställningen lyfter både vilka arter som finns i Vänern, såväl de inhemska som de främmande och invasiva arterna, och fakta om Europas tredje största sjö.

I den specialinredda trailern kan nyfikna besökare se fiskens kretslopp samt se vilka djurarter som finns i vattnet i Mariebergsviken genom ett digitalt mikroskop.

– Syftet är att uppmärksamma Vänern som en naturresurs och att uppmärksamma framför allt de invasiva djurarter som finns i Vänern, säger Daan van der Blom.

Vänermuseet i Lidköping är på rullande turné och stannade till utanför Naturum i Mariebergsskogen. Museibiolog Daan van der Blom och den sommarjobbande studenten Filip Litrop ansvarar för årets utställningsturné.
Vänermuseet i Lidköping är på rullande turné och stannade till utanför Naturum i Mariebergsskogen. Museibiolog Daan van der Blom och den sommarjobbande studenten Filip Litrop ansvarar för årets utställningsturné. Foto: Denny Jansson

Samtidigt finns en tanke att göra boende runt Vänern medvetna om sjön och se den som den resurs den är menar Daan van der Blom:

– Vänern är viktig för oss människor och är en resurs, och vi ska vara rädda om Vänern inför framtiden. Vet man vad man har är man också rädd om det, säger han.

Under torsdagens stopp i Mariebergskogen fanns många frågvisa besökare på plats, såväl yngre som äldre besökare.

– Folk frågar om vilken som är den vanligaste fisken, hur gäddan mår och om det är ont om signalkräftor, säger Daan van der Blom.

Finns det några kuriosa om Vänern?

– Det finns flera olika djur i Vänern som många inte känner till, bland andra skrubbskäddor. Även att nästan en miljon människor är beroende av Vänern för sitt dricksvatten, säger Daan van der Blom.

Artikeltaggar

KarlstadMariebergsskogenNyheterVänermuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.