Hoppa till huvudinnehållet

Mariebergsskogen vill satsa på Vänern

Publicerad:

Karlstad är den största staden vid Vänern som är EU:s största sjö. Men kommunens satsning på att lyfta fram sjön för turister är inte den största. I Mariebergsskogen finns det dock idéer.

– Vi har en vision om bland annat undervattensakvarium och kallbadhus.

Båtbussarna är en stor framgång för att öka tillgången till Klarälven och Vänern för turister och Karlstadsbor. Samtidigt har Mariebergsskogens ledning både idéer om undervattensakvarium och kallbadhus.
Båtbussarna är en stor framgång för att öka tillgången till Klarälven och Vänern för turister och Karlstadsbor. Samtidigt har Mariebergsskogens ledning både idéer om undervattensakvarium och kallbadhus. Foto: Tommy Andersson
Rullande utställning ska ge mer kunskap om Vänern

Det säger Mariebergsskogens vd Anna Lööf Falkman.

På torsdagen gjorde Vänermuseet i Lidköping ett stopp i Naturum i Mariebergsskogen med sin rullande utställning Hållplats Vänern.

Det är i den staden som museet om EU:s största sjö finns. I Karlstad turisterna och Karlstadsborna får än så länge nöja sig med Naturums utställningar om sjön.

Detta trots att potentialen här är betydligt större, både vad gäller läget längs E18 mellan Stockholm och Oslo och att Karlstad är den största staden runt Vänerhavet.

Idé om akvarium

Men Mariebergsskogens ledning har tankar och visioner om att utnyttja sitt utmärkta vid Vänerns strand på ett ännu bättre sätt.

– Ja, i vår 20-åriga vision för att utveckla Mariebergsskogen har vi ett flertal idéer. En är byggandet av ett undervattensakvarium där man kan titta på fiskarna i Vänern. Skansen invigde tidigare i år en stor Östersjö-anläggning.

– En annan idé är att bygga ett kallbadhus och ytterligare en tanke är en höghöjdsbana mellan träden. Vi vill även anlägga fler spångar ute i våtmarken och bygga en bryggpromenad, säger Anna Lööf Falkman.

Fantastiska tillgångar

Hon konstaterar att Mariebergsskogen har fantastiska naturtillgångar som man skulle vilja ännu bättre.

– Men det finns i dagsläget ingen tidplan och några pengar för undervattensakvariet, kallbadhuset eller höghöjdsbanan.

– Däremot hoppas vi kunna bygga bryggpromenaden som är tänkt att sträcka sig längs stranden av den stora gräsytan till vänster om entrén och bort mot båtbussbryggan 2020 eller 2021.

Vänern är EU:s största sjö. En privat satsning på en anläggning som visar upp sjön för besökare skulle kunna vara intressant för Karlstads kommun att stötta, säger Linda Larsson (S).
Vänern är EU:s största sjö. En privat satsning på en anläggning som visar upp sjön för besökare skulle kunna vara intressant för Karlstads kommun att stötta, säger Linda Larsson (S). Foto: Anders Hanson

Just båtbussarna är en stor framgång och ett bra sätt för turister och Karlstadsbor att ta sig ut på Klarälven och Vänern.

– Intresset från turisterna är mycket stort för att använda båtbussarna och vi jobbar för att göra Vänern så tillgänglig som möjligt, säger Marita Närtell, turismstrateg på Karlstads kommun.

Kommunen har de senaste åren satsat mycket på att få till fler sevärdheter och har lagt pengar både i Brigadmuseet och Lerinmuseet. Men några planer på något som motsvarar Vänermuseet finns det ännu inte.

Kan vara intressant

– Självklart ska vi satsa mer på att lyfta fram Vänern i Karlstad. Mycket har gjorts med båtbussar och bryggor i skärgården, ställplatser för husbilar och en satsning på Inre hamn för att ta några exempel.

– Skulle det komma spännande aktörer som vill satsa på en väner-anläggning skulle det kunna vara intressant. Vi vill hela tiden stärka Karlstad som besöksort, säger oppositionsrådet Linda Larsson (S).

– Ja, Vänern och Klarälven är ju våra största tillgångar. Det finns stor potential att utveckla utveckla vårt fina läge, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

Artikeltaggar

Anna Lööf FalkmanErik NilssonKarlstadLinda LarssonMarita NärtellTurismVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.