Det är dags att börja resa tillsammans

Debatt
PUBLICERAD:
Som resenär möts man av sköna och bekväma tåg och bussar, nygjorda hållplatser och vänligt bemötande från förare och konduktörer, skriver Per-Inge Lidén.
Foto: Aron Eriksson
För mig innebär det att jag reser säkert, får tid att arbeta eller läsa, känner att jag bidrar till en god miljö i Värmland och mer plats i städerna för människor, skriver Per-Inge Lidén.

Jag har köpt månadskort på Värmlandstrafik i sommar. Jag har nu kunnat åka till Vägsjöfors norr om Torsby, Fagerås en söndagskväll, Ransäter och Årjäng, förutom att som vanligt röra mig inom tätortstrafiken i Karlstad.

Man slås av hur tät trafik det är till många ställen, ett tiotal avgångar om dagen till och från Torsby med tåget, timmestrafik till Årjäng och väldigt många busslinjer till orter runt om i Värmland. Och som resenär möts man av sköna och bekväma tåg och bussar, nygjorda hållplatser och vänligt bemötande från förare och konduktörer.

671 miljoner kronor lägger skattebetalarna i Värmland på sin kollektivtrafik – vilket gör att jag som resenär bara betalar hälften av vad biljetten kostar. För mig innebär det att jag reser säkert, får tid att arbeta eller läsa, känner att jag bidrar till en god miljö i Värmland och mer plats i städerna för människor – och alla som bor så att man verkligen behöver ta bilen till stan. Dessutom kommer jag rätt ofta kommer i samtal med människor jag annars aldrig mött.

Jag vet att det finns synpunkter på kollektivtrafiken. Många anser att den borde gå oftare, till fler ställen, vara billigare eller rent av gratis för äldre/yngre/småbarnsföräldrar och andra, gå fortare, stanna på fler hållplatser och kanske ha toaletter ombord.

Det som förvånar mig dock är att inte fler väljer att åka med. Jag tror delvis det är en kulturfråga. För många som bor i våra städer och samhällen där det finns goda kollektiva kommunikationer är det en vanesak att ändå ta bilen. Den går liksom när jag vill. Precis. Att gå in på en app och läsa tabellen och vänta tills färdmedlet kommer känns liksom som slöseri med tiden – och livet kanske. Män står inte efter en vägkant tycker många i min ålder – det är mer för barn och folk som mist körkortet.

För vår familj har det varit tvärtom. Alla våra barn har lärt sig att ta sig fram själva. Från ung ålder. Jag känner att jag fått mer tid för annat. Och liksom jag hyr de bil de när de behöver och färdas däremellan på annat sätt.

Jag kör bil med glädje – när jag behöver. Jag vet att många verkligen är beroende av bilen för arbete och fritid. Bilen – förhoppningsvis med nya och miljövänligare drivmedel – behövs i framtiden. Men det är också dags att utmana värmlänningarna. Våga testa vår fina kollektivtrafik som faktiskt finns. Det är skönt, bekvämt och lugnt att resa tillsammans.

Per-Inge Lidén

Språkrör, Miljöpartiet Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.