Hoppa till huvudinnehållet

Bada säkert med barnen i sommar

Publicerad:
Barn ska alltid hållas under uppsikt när de badar.
Barn ska alltid hållas under uppsikt när de badar. Foto: Gorm Kallestad

Badsäsongen är här och med den följer risken för olyckor. Som förälder är det mycket att tänka på under ett besök vid stranden eller poolen.

Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa utsätts ett stort antal barn varje år för skador som benbrott, nackskador och i värsta fall drunkningstillbud. Drunkning är en vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år. Det är en olycka som kan ske snabbt och även ljudlöst.

Att som förälder lägga ifrån sig mobiltelefonen bidrar till ökad säkerhet, menar Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

– Din mobiltelefon kan på stranden, precis som i trafiken, vara bland det farligaste som finns för barn då din uppmärksamhet försvinner från barnet till telefonen, säger hon i ett pressmeddelande.

Ett annat säkerhetstips är att låta barnen gå i sommarsimskola, som erbjuds i flera svenska kommuner. Skillnaden mellan att simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten är nämligen stor.

– Öppet vatten är ofta kallt, mörkt och har varierad botten, det är därför viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö, säger Alexandra Gahnström.

Tre tips för ökad badsäkerhet

Artikeltaggar

BadNyheterSommarSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.