Amorteringskrav hindrar flytt

Bostad & byggen
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill se en bostadspolitik med ökad rörlighet på bostadsmarknaden och omformulerade amorteringskrav.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Höga månadskostnader till följd av amorteringskrav utgör ett hinder för många som vill byta bostad. Det visar en undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Undersökningen visar att två av tre unga svenskar, 61 procent, vill bo större än vad de gör i dag. Av dem uppger 36 procent att för höga månadskostnader hindrar dem från att flytta. Det är en ökning med 30 procent jämfört med förra året.

Även äldre personer uppger att höga kostnader står i vägen för en flytt. I undersökningen anger 35 procent av de svarande över 65 år att de skulle vilja bo i en mindre bostad än i dag. En fjärdedel av dem uppger att reavinstskatten är ett stort flytthinder.

“Sund prisutveckling”

Den 1 juni 2016 infördes två amorteringskrav för den som tar bostadslån, vilket enligt en granskning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort visar att bostadsrättspriserna endast ökat med en procent de senaste tre åren. Mellan 2013-2016 steg priserna för bostadsrätter med 46 procent.

Priset för villor steg med 31 procent mellan 2013-2016 och från 2016 fram till i dag är ökningen 12 procent.

– Det är positivt att amorteringskraven bidragit till en mer sund prisutveckling. De låser dock fast människor i bostäder som inte möter deras behov. Vi vill se en bred bostadspolitisk överenskommelse för ökad rörlighet på bostadsmarknaden med omformulerade amorteringskrav, individanpassad kontantinsats vid bostadsköp och slopad flyttskatt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.