Alla har inte råd med semester

Debatt
PUBLICERAD:
Enligt en ny rapport från LO hade 33 procent av arbetarna varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus eller husvagn under sin semester år 2018, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Per Lilja.
Foto: Wong Maye-E/AP
För att kunna planera och ha råd med både semester och en aktiv fritid krävs fler fasta jobb och fler heltider, skriver Karl-Petter Thorwaldsson och Per Lilja.

I sociala medier och på arbetsplatser förs just nu intensiva diskussioner om sommarens bästa resmål. Men långt ifrån alla kommer att ha råd att åka iväg på semestern. Sällan blir klasskillnaderna så tydliga som under sommaren.

Enligt en ny rapport från LO hade 33 procent av arbetarna varken gjort en semesterresa eller haft tillgång till ett fritidshus eller husvagn under sin semester år 2018. Bland tjänstemän var motsvarande andel 15 procent. Det finns stor anledning att anta att vi får se liknande siffror även i år.

Rapporten visar stora klasskillnader även i andra fritidsvanor som exempelvis att läsa böcker, gå på teater eller motionera. Den enda fritidssysslan där arbetare är jämlika med tjänstemän är sociala medier. Det här är ett kvitto på att ojämlikheten är för stor i Sverige. Självklart handlar det till stor del om att få upp lönerna inom arbetaryrken, men det finns så mycket mer som behöver göras. Några av LO:s konkreta förslag:

• Bättre villkor på arbetsmarknaden. För att kunna planera och ha råd med både semester och en aktiv fritid krävs fler fasta jobb och fler heltider. De otrygga anställningarna måste bort.

• Lärfritids. Barn drabbas hårt av ojämlikheten i Sverige – under semestrarna såväl som resten av året. Satsa på att utveckla en samverkan mellan fritids och exempelvis kulturskolan och idrottsföreningar så att eleverna erbjuds aktiviteter avgiftsfritt. Fritidsverksamheten måste även stärkas med mer personal. Dessutom måste fler barn ha möjlighet att gå på fritids.

LO vill nu se ett krafttag när det gäller att minska ojämlikheten i Sverige. Även arbetare har rätt till såväl en aktiv fritid som en givande semester.

Karl-Petter Thorwaldsson

Ordförande, LO

Per Lilja

Ordförande, LO-distriktet i Örebro och Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.