Hoppa till huvudinnehållet

Ministern: Det blir bättre framöver

Publicerad:
Biträdande finansminister Per Bolund (MP). Arkivbild.
Biträdande finansminister Per Bolund (MP). Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Visst kan det vara besvärligt när ny teknik ställer allt gammalt på ända. Räkningar som dimper ned i olika kanaler är ett tydligt exempel. Men Per Bolund, biträdande finansminister, (MP), är övertygad om att nya rutiner kommer som underlättar.

Fakturorna trillar in lite här och där i e-posten, den digitala brevlådan och i den vanliga postlådan. Konsumenter får allt svårare att hålla koll på sin räkningsröra. Men det kommer att gå över, tror Per Bolund.

– Digitaliseringen är i grund och botten positiv. Den minskar transporterna och är bekvämare på många sätt. Men vi är i en övergångsfas nu. Det kan göra det besvärligt. Fast jag är övertygad om att vi får rutiner i framtiden som underlättar, säger han.

Skuldfälla när räkningar blir digitala

Han tycker att de som tillhandahåller betaltjänster ska se till att konsumenter får den information som behövs för att hålla koll på sina fakturor och betalningar, som exempelvis ett sms som talar om att det är dags att betala fakturan som kommit i någon av kanalerna.

– Men det är inte i första hand en lagstiftningsfråga, säger Per Bolund.

Hos en av de största aktörerna i den nya digitala fakturavärlden, den digitala brevlådan Kivra, förklarar också kommunikationschefen Henrik Höglin att vi är mitt uppe i en omställning. Beteendet måste förändras både hos den som skickar och hos den som tar emot fakturor. Vi måste helt enkelt vänja oss vid nya rutiner.

Men han förstår också klagomålen. Visst borde det vara självklart att vi får all vår post till ett ställe, men vi är inte där ännu, konstaterar han.

– Just nu bygger vi infrastrukturen, vägarna för det nya digitala sättet. Över tid kommer det att bli lättare. Vi har stor respekt för att det är stora förändringar, säger Henrik Höglin.

Johanna Cederblad/TT

Artikeltaggar

EkonomiPer BolundPrivatekonomi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.