Kommunen testar ny vattningsmetod

Miljö
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Dimitar Pigov på teknik- och fastighetsförvaltningen vattnar
Foto: Karlstads kommun
Karlstads kommun vattnar varje sommar runt 430 broräckeslådor med blommor. Nu ska man testa en ny bevattningsmetod där man ta hjälp av en elcykel istället för traktor. Metoden ska minska utsläpp och förbättra säkerheten vid vattning.

Det är blommorna på Sandgrundsbron som blir testobjekt. De kommer i sommar att vattnas med vatten från Klarälven och istället för att ta med sig slang och tank med gödningsmedel på traktor, kommer man använda en elcykel.

– Vi har räknat ut att den här lösningen minskar våra utsläpp med 6 768 kg koldioxid varje säsong eftersom vi inte behöver använda traktorn. Det innebär även att gående och cyklister inte behöver trängas med traktorn på smala broar och våra medarbetare får en bättre arbetsmiljö, säger Tomas Stomberg driftutvecklare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Om försöket på Sandgrundsbron fungerar bra kommer samma lösning att användas på flera broar.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.