Hoppa till huvudinnehållet

Fisk gör spermier till bättre simmare

Publicerad:
Fet fisk som exempelvis makrill kan förbättra mäns spermiekvalitet. Arkivbild.
Fet fisk som exempelvis makrill kan förbättra mäns spermiekvalitet. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Simmare skapar bra simmare. Att äta fisk flera gånger i veckan kan förbättra mäns spermiekvalitet, rapporterar SVT Nyheter.

En dansk studie från regionsjukhuset i Horsens på Jylland har analyserat 16 internationella studier som kartlagt omega-3-intagets inverkan på mäns säd. Resultatet är övertygande: 14 av studierna hittade ett positivt samband mellan omega-3-konsumtion och bra spermiekvalitet.

– Ju mer fisk eller omega-3-fettsyror man äter, desto bättre parametrar har man i säden, säger Ulla Breth Knudsen, överläkare och en av professorerna bakom studien, till Danmarks Radio.

Enligt studien mår alla män bra av att äta mer fisk – men framför allt de med nedsatt spermiekvalitet. Exempelvis lax, torsk, sardiner och makrill innehåller mycket omega-3-fetter, makrillen allra mest.

– Nu har vi en god grund för att kunna säga att man får bättre sädkvalitet och att det är större chans att bli gravida om mannen äter fisk, säger Breth Knudsen.

Forskningsfältet är dock fortfarande bristfälligt, och studien rekommenderar vidare forskning för att kunna slå fast det positiva sambandet ytterligare.

De senaste åren har en rad studier konstaterat att både kvantiteten och kvaliteten hos mäns spermier minskar runt om i världen. Runt 15 procent av alla par i Sverige drabbas av ofrivillig barnlöshet eller infertilitet, varav ungefär en tredjedel av fallen beräknas bero på spermiekvaliteten.

En studie från Lunds universitet 2008 visade dock att spermiekvaliteten kan försämras hos män som äter mycket fet Östersjöfisk, på grund av de höga halterna av miljögifter i fisken.

Artikeltaggar

DanmarkFiskForskningLivsmedelNyheterSexualitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.