Bubbel från Almedalsbyrån: Att vara eller inte vara

Signerat
PUBLICERAD:
Sjöstedt höll förvisso ett hyfsat tal i veckans förmodligen sämsta väder och kanske även inför dess minsta publik. Men det kan han inte leva länge på, skriver Byrån.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det är inte moderat politik utan socialdemokratisk. Alla ska lyftas, men bara till samma låga nivå, skriver Byrån.

Moderaterna har precis hunnit lägga av sig epitetet nya och anpassat loggan innan de började prata om den nya svenska modellen. Det förefaller att handla om ett Sverige som möjliggör klassresor. Lustigt i sammanhanget är att Moderaternas förslag som presenterades under Almedalen om att ta bort elevens val enbart handlade om de elever som inte klarar godkänt.

Vad som skulle ske för dem som klarar godkänt men vill mer hade Moderaterna inte tänkt på. Det är inte moderat politik utan socialdemokratisk. Alla ska lyftas, men bara till samma låga nivå.

Inställd populism

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde även i år, liksom 2017, stor sak av att han minsann inte skulle åka till politikerveckan i Almedalen. Den vanliga medborgaren finns inte där och därmed är det heller inte något för statsministern. Löfven tog uppenbarligen även en paus från regeringens miljöambitioner och bestämde att han skulle besöka Ullared. En plats som kanske inte främst är känd för hållbar konsumtion.

Han måste ha blivit bra besviken när förhandlingarna om EU-kommissionens nästa ordförande drog ut på tiden så att han tvingades att ställa in sitt besök. Lyckligtvis kunde statsministern ändå besöka Ullared tre dagar senare. Slutet gott, allting gott.

Olika perspektiv

Finansmarknadsminister Per Bolund gjorde i år debut i Almedalen som språkrör för Miljöpartiet. Om Bolund tidigare främst varit känd för sin sakkunskap på det ekonomiska området är risken att han framgent blir ihågkommen som det tråkiga språkröret.

Hans tal excellerade endast i så måtto att det innehöll en imponerande grad floskler samt Bolunds erkännande att han i år var för lat för att klippa gräsmattan samt att denna då snabbt förvandlades till en sommaräng. Inget ont som inte har något gott med sig. Bolunds språkrörskollega Isabella Lövin har aldrig framstått som så publikfriande som nu.

Näste man till rakning

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har tappat gnistan. Efter ha lagt sig platt för regeringen har V tappat sin själ. Sjöstedt höll förvisso ett hyfsat tal i veckans förmodligen sämsta väder och kanske även inför dess minsta publik. Men det kan han inte leva länge på.

Om han inte hittar ett sätt att övertyga partimedlemmarna om sin egen förträfflighet snart är frågan snarast vem som ska efterträda honom. Är det inte dags för kvoteringsivrarna i riksdagens påstått mest feministiska parti att ledas av en kvinna igen?

Vem hade kunnat ana?

Kanske framförallt på den borgerliga flanken av svensk politik är det många som har gett uttryck för kraftig förvåning över att Nyamko Sabuni har visat sig vara vad som i avsaknad av lämpliga synonymer bäst måste beskrivas som folkpartistisk. Andra har varit oförstående för detta och på sociala medier har det frekvent påpekats att en ledtråd till detta faktum möjligen hade kunnat sökas i att hon inte bara ställde upp i utan också vann partiledarstriden i före detta Folkpartiet.

Talets gåva

Det är inte alldeles enkelt att skriva tal, kanske särskilt politiska sådana. De ska beröra en myriad olika områden, ha en naturlig rytm med upp- och nedgångar och samtidigt hänga ihop och samlas kring ett ideologiskt budskap. De politiska partierna har dock traditionellt ändå vinnlagt sig om att anställa människor som klarar av att göra detta. Frågan är om dessa nu i hög utsträckning så att säga står till arbetsmarknadens förfogande.

Varken Miljöpartiet eller Liberalerna lyckades prestera något som kunde kallas ett tal. Det pratades länge och väl, men väldigt rumphugget och utan egentliga sammanhang. Inte heller i de andra partierna excellerades det i talarkonsten. Möjligen är det så att talet faktiskt är en gåva men att det gavs tillsammans med ett kvitto och att partierna nu har lämnat tillbaka den för att köpa något roligare.

Som ett e-brev på posten

Den som beställer en handling från Bolagsverket per e-post får förstås den. Sen kommer den dessutom på posten. Sen kommer separat en faktura. Där tas betalt för beviset men också för porto, 5,50 kronor, samt för e-postavgift, 32 kronor. För pappershandlingar tas enbart betalt kostnaden för själva översändningen, det vill säga portot.

Varför Bolagsverket använder sig av en helt annan princip för elektroniska försändelser är oklart. Eller så gör de inte det, då behöver man rimligen byta elleverantör.

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.