Per Kristensson fyller 50 år

Publicerad:
Per Kristensson kopplar gärna av hemma i trädgården. Foto: Lisa Olaison

På måndag fyller psykologiprofessor Per Kristensson 50 år.

– Det känns jätteskumt, jag känner mig inte som en 50-åring.

Födelsedagen firar han i Spanien tillsammans med familj och vänner.

Han tar emot hemma i villan i Karlstad med bara några dagar kvar till semestern.

Solen värmer och det grönskar i trädgården.

– Som 20-åring hade jag nog inte tänkt att jag som 50-åring skulle gilla att jobba i trädgården, men det är en fantastiskt bra grej för att slippa att tänka på jobb. Jag klipper någon buske eller rycker lite ogräs. Det är kontemplation.

Per Kristensson växte upp utanför Göteborg.

Det var studier på högskolan i Karlstad som tog honom till Värmland första gången. För snart 20 år sedan träffades han och frun Jennie och tillsammans har de två barn.

Hur känns det att fylla 50?

– Det känns jätteskumt. Jag känner mig inte som en 50-åring. Det känns som att det är jättegammalt och så känner man sig egentligen jätteung. Man kommer ihåg när ens föräldrar fyllde 50 och man tyckte att de var lastgamla. Så känner jag mig inte. Det är en underlig känsla att bli 50, men jag har ingen åldersnoja. Jag känner mig komfortabel med det.

Sedan han kom till Värmland har karriären fortsatt på Karlstads universitet.

Per Kristensson är professor i konsumentpsykologi och innovation. Ett exempel på vad han forskat kring är vad som gör att vi väljer som vi gör och vad som faktiskt får oss att ändra vårt beteende. Till exempel till att börja handla ekologiskt.

– När jag började med psykologi hade alla forskare kliniskt fokus, det vill säga studerade människors ohälsa. Samtidigt var det många organisationer som efterfrågade kunskap som handlade om hur kunder, patienter eller medborgare upplevde deras varor och tjänster och här fanns det nästan ingen svensk forskning.

– Mycket i vårt samhälle handlar i dag om förändring och just därför är innovation väldigt spännande att studera, så jag är glad att jag valde en lite annorlunda väg.

2016 utsågs han till föreståndare för uppmärksammade Centrum för tjänsteforskning där det pågår forskning inom värdeskapande tjänster för samhället, organisationer och individer.

Ett område som vuxit rejält.

CTF bildades 1986 och bestod då av ett fåtal personer.

– I dag är det 74 personer som gör sin forskning där inom olika områden.

På måndag fyller Per Kristensson 50 år.
På måndag fyller Per Kristensson 50 år. Foto: Lisa Olaison

Han sitter i styrelsen för två stora värmländska bolag: NWT Gruppen AB och Länsförsäkringar Värmland.

– Är det någonting jag sympatiserar med är det att det ska gå bra för Värmland och att vårt universitet ska stå sig bra i konkurrensen med andra. Det är ett fantastiskt liv här. Jag gillar det lilla i Värmland och upplever inte alls att Göteborg är på det sättet. Jag upplever att Göteborg är lite mer negativt med mindervärdeskomplex gentemot Stockholm.

– Jag gillar Värmland väldigt mycket, Karlstad är en fantastisk sommarstad.

Du saknar inte västkusten?

– Gör jag det? Nej, inte så mycket. Men min bror på kvar i Göteborg och vi var där förra sommaren och på sommarens varmaste dag var vi på Brännö. Det var där jag lärde mig simma och jag lekte där som barn, i närheten av Brännö brygga. Då kunde jag känna, wow, här är jag verkligen uppvuxen. Men jag har ingen jättestor nostalgikick så.

– Det är lika fantastiskt här. Här kan vi gå ner och bada i Klarälven på kvällarna. Det kunde vi inte göra när jag var liten, då skulle man åka bil ut till en badplats. I går frågade jag min dotter vad hon hade gjort och då hade hon varit på Sandgrundsudden och badat och hängt. Det är skitfränt att man kan göra det inne i stan.

I början av semestern åker familjen på en bilsemester till norra Spanien.

På vägen dit blir det bland annat besök i Alsace och i Avignon. På väg hem ett stopp i Bordeaux.

Namnen klingar bekant för den som gillar vin. Och avslöjar en av sakerna som intresserar Per Kristensson.

– Vinet är ett intresse som smugit sig på. Lite nördförmåga och karaktär har man så klart som forskare, det är en del av dna:t.

– Man kan få reda på att det är en viss karaktär på jorden eller att dalen ligger på ett särskilt sätt och att det påverkar smaken. Sånt är intressant att lära sig mer om. Sedan får man ganska ofta höra intressanta skildringar av människoöden. Det är familjer som vuxit upp och vingårdar som utvecklas långsamt, det är spännande och adderar karaktär.

Resans slutdestination är Blanes, en kustort ett antal mil norr om Barcelona, där familjen har hyrt ett hus. Under tiden de är där kommer många vänner och hälsar på.

Det är också här som födelsedagen ska firas.

Exakt hur är inte bestämt i detalj.

Som när det gäller utvecklingen av en region eller ett evenemang kan även en födelsedag utvecklas organiskt, resonerar Per Kristensson.

– Jag tror att det är ingrediensen för en lyckad fest, att det bara händer.

Artikeltaggar

FamiljKarlstadKarlstads universitetNWT Gruppen ABPer Kristensson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare