Nöjda värmlänningar efter Almedalen

Publicerad:
Thord Andersson, ÅF Pöyry, Marcus Smedman, Region Värmland, Carina Gullberg, Gullspångs kommun, Pia Berglund, Trafikverket, Carola Alzén, Mälarhamnar AB, Johan Källsson, Thunbolagen. Foto: Laila Gibson

Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut och de värmländska besökarna verkar till stor del nöjda med sina besök.

– Vi tog flera viktiga steg under våra två dagar, så jag tycker att det var jättebra, säger Laila Gibson, verksamhetssamordnare för Vänersamarbetet.

Hon berättar att de fick ett ökat samarbete med Mälarhammar, som sköter sjöfarten på Mälaren, och med myndigheter. Under seminariet som Vänersamarbetet deltog i kunde nämligen den nationella samordnaren för Trafikverket, Pia Berglund, berätta att de kommer påbörja arbetet med att öka gods på insjöfart.

– Det kändes bra. Vi har i flera år berättat om Vänersjöfarten och att vi vill finnas med på den nationella agendan, och nu finns vi med i den handlingsplan som hon presenterade.

– Regeringen har lagt fram en godsstrategi för att flytta över mycket av transporten från vägarna till sjöfart. Det minskar trängseln och slitaget, och det finns mer kapacitet och potential i sjöfarten.

Värmland blev gott exempel

Åsa Johansson (S), regionråd, besökte också Almedalen. Dock inte i sin vanliga roll, utan i stället för Sveriges allmännytta.

– I onsdags hade vi seminarier där vi pratade om bostäder för alla och hyressättning. Vi hade också ett bostadspolitiskt quiz med olika politiker om allmännyttans uppkomst under hundra år, berättar hon.

Är du nöjd med din vistelse?

– Ja. Man träffar väldigt mycket intressanta människor som man kan knyta kontakter med, jag tror att det är värdefullt att utbyta erfarenheter och hjälpas åt.

Hon säger att hon upplevde att det var mindre folk ute.

– Men det kan ha med vädret att göra.

“Lapp på luckan“

När NWT når Lars Christensen, regional utvecklingsdirektör Region Värmland, är han fortfarande kvar i Almedalen.

– Det är blåsigt här. Otroligt blåsigt! säger han.

Han har besökt Almedalen flera gånger förr och har därför mycket att jämföra med.

– Det har varit en bra vecka. Jag får känslan av att det är lite lugnare i år. Stämningen har varit god och inte så spänd som den har varit tidigare år.

– Energi-, miljö- och klimatfrågor har lyfts, det har varit spännande att se.

När Lars Christensen deltog i Oslo-Stockholm 2.55 AB:s seminarium säger han att det var lapp på luckan och flera hundra personer som lyssnade.

– På scenen hade vi bland annat Sveriges och Norges ambassadörer såväl som representanter från både Stockholms och Oslos politiska ledningar.

Flera hundra besökte seminariet kring Oslo-Stockholm.
Flera hundra besökte seminariet kring Oslo-Stockholm. Foto: Privat

Populärt med hållbarhet och klimat

Monika Martinsson, kommunikationsstrateg på Karlstads kommun, reste ned för projektet Hållbart resande i ett växande Värmlands räkning. Hon var nöjd med besöket och tyckte det var givande att få träffa andra som arbetar med samhällsfrågor.

– Vi var där tisdag och onsdag och hade ett tält tillsammans med andra organisationer som jobbar för ett hållbart resande runt om i landet, säger hon.

Många var intresserade och hon upplever att de nådde ut med sitt budskap.

– Hållbarhet och klimat är populära frågor.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonKarlstadLaila GibsonLars ChristensenPolitikRegion VärmlandTrafikverketVänersamarbetet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare