Hoppa till huvudinnehållet

Gårdsrunda bjöd på närodlad mat och konst

Publicerad:
Gustaf Ränkeskog
gustaf.rankeskog@nwt.se
Allt från läppbalsam och hudsalva till kakor. “Användningsområdet för honung är stort”, säger Anne-Marie Vikla.
Allt från läppbalsam och hudsalva till kakor. “Användningsområdet för honung är stort”, säger Anne-Marie Vikla. Foto: Tommy Andersson

Under helgen arrangerades Gravarundan. Mat- och konstrundan äger rum en helg varje sommar och det här året kunde deltagarna stanna vid fyra gårdar, strax utanför Karlstad.

Turen innebär inte bara ett redigt motionspass för de som tar sig an gårdsrundan på cykel, utan besökarna får dessutom ta del av allt från närodlad mat till teateruppvisning.

Årets runda var den sjätte i ordningen. Medverkande besöksgårdar i år var Almars gård, Ängebäck trädgård, Grava hembygdsgård och Önnerud trädgård. Och likt tidigare år lockade helgens runda såväl yngre som äldre besökare.

På Önnerud trädgård kunde man som besökare ta del av bland annat honung i alla dess former – direkt från bikupan i Älvsbacka.

Gårdens stora dragplåster är annars caféet och dess belgiska våfflor, som är extra populära under Gravarundan.

– Det blir ett fantastiskt uppsving för kaféet, säger Inga-Lill Lundström som driver fiket.

Det gräddades många belgiska våfflor under lördagen på Inga-Lill Lundströms café.
Det gräddades många belgiska våfflor under lördagen på Inga-Lill Lundströms café. Foto: Tommy Andersson

Förutom all förtäring som erbjöds på Önnerud trädgård fanns konstnären Kent-Ove Moberg, medlem i Hammarö konstförening, på plats för andra året i följd. Utöver hans tavelutställning målade han nya akvarellmålningar på plats.

Konstnären Kent-Ove Moberg ställde ut – och målade – under lördagen.
Konstnären Kent-Ove Moberg ställde ut – och målade – under lördagen. Foto: Tommy Andersson

Värnar om landsbygden

Tanken bakom Gravarundan är att koppla ihop stad och landsbygd och synliggöra deras arbete på landsbygden.

– Vi vill att lokala matproducenter och konstnärer ska kunna bo kvar och verka här på landsbygden. Vi ger dem möjligheten att visa upp och sälja sina produkter, dessutom delar de med sig av sina förmågor, säger Elisabeth Björkman som är marknadsföringsansvarig.

Artikeltaggar

Almars gårdGrava hembygdsgårdGravarundanNyheterSkåreÖnneruds trädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.