Alpaka: "Miljöfrågorna är otroligt viktiga"

Publicerad:
Trion Alpaka med Carl Jonsson, Simon Närbo och Robin Andreasson spelar musik med inslag av metal och elektroniskt. Foto: Simon Närbo

Miljöstudierna förde dem samman. Nu vill trion Alpaka lyfta miljöfrågorna genom sin musik som blandar metal med ambient.

Under lördagen spelar bandet på Putte i parken.

2013 flyttade sångaren Carl Jonsson till Karlstad för att läsa miljövetenskap på universitetet.

– Jag träffade den nuvarande trummisen som då spelade gitarr på en fest, börjar Carl Jonsson.

– Alla band bildas väl på fester? Fem minuter senare träffade vi ytterligare en kille som spelar gitarr och efter ytterligare fem ännu en gitarrist. Så först bestod bandet av en sångare och tre gitarrister.

Efter några medlemsbyten och ändringar har nu bandet gått från att vara fem till att vara en trio. Ett debutalbum gavs ut ifjol, ett album som snart ska ges ut på nytt mer färgat av den nuvarande sättningen. En helt ny singel Dissolution släpptes tidigare i år.

– Det är först nu vi har hittad vår stil, vårt sound. Vi gör musik som känns som oss nu, vi är bekväma i den på ett annat sätt än tidigare. Efter att vi släppt den nya versionen av skivan släpper vi ytterligare en ny singel som heter Radiant alive.

Rymd

Alpaka blandar tyngre, alternativ rock och metal med lugnare, ambient elektronisk musik.

– Vi vill ha en rymd i musiken, ett stort ljudlandskap. Och i det kan vi berätta en historia. Vi lyssnar på väldigt mycket olika musik – från extrem metal till pianomusik. Ett brett spektra. I arbetet med musiken experimenterar vi väldigt mycket för att se vad som fungerar.

Nästan samtliga av Alpakas medlemmar har sökt sig till Karlstad för studier. Utöver Carl Jonsson är det Simon Närbo och Robin Andreasson som utgör trion.

– Primärt handlar våra låtar om miljöfrågor och annan politik. Jag vill väcka tankar. Jag står inte med några pekpinnar, ingen plakatpolitik, men jag vill gärna få människor att fundera och tänka efter. Miljövetenskapen som vi pluggat har lagt grunden till all den lyrik jag skriver, allt vi försöker säga. Det handlar ju om någonting som är så mycket större än oss tre. Miljöfrågorna är otroligt viktiga. För mig är det obegripligt att man kan mötas av suckar och rullande ögon när man pratar om de här frågorna. Bristerna i förståelsen är så stor.

Klingar bra

Djuret alpacka som gett namn år bandet är mest förekommande i Anderna i Sydamerika. Trakterna kring Chile, Ecuador och Peru.

– I säkert två månader kämpade vi med att komma på ett bra gruppnamn, förklarar Carl.

– Under en lunch så pratade vi om Sydamerika och vi tyckte att Alpaka lät som ett najs ord. Vi testade namnet under några dagar och insåg att vi inte skulle kunna komma på något bättre. Tyvärr är det inte valt för att det är någon mystisk ras eller så. Det är fina djur helt enkelt och namnet klingar bra.

Alpaka spelar på Putte i parken kl 21 på lördagskvällen.

Artikeltaggar

ChileEcuadorKarlstadNöje/KulturPeruPutte i parken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare