Genom åska och regn – här är Sveriges VM-resa

Fotboll
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Sveriges startelvaöverst från vänster Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Hedvig Lindahl, Lina Hurtig, Linda Sembrandt, Magdalena Eriksson. Nedre raden Elin Rubensson, Hanna Glas, Caroline Seger, Kosovare Asllani och Nilla Fischer innan avspark i semifinalen mellan Nederländerna och Sverige på Stade de Lyon vid fotbolls-VM i Frankrike.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Hällregn och åska hindrade inte Sverige i Rennes. Inte heller Tyskland fick stopp på Blågult i regionen Bretagne. Men Nederländerna såg till att landslaget tvingas ha ett annat slutmål i Frankrike-VM: Bronsmatchen mot England i Nice.

+ 2–0 mot Chile den 11 juni på Roazhon Park i Rennes.

Matchklockan stod på 71.03 när matchen avbröts på grund av skyfall, åska och blixtar. Ovädret gav Sverige en stund, cirka 45 minuter, att fundera över hur de skulle få hål på Chile – och sedan var det Sverige som stod för smällarna. Kosovare Asllani skickade in första i krysset, sedan stod inhopparen Madelen Janogy för en fin soloprestation och ett kliniskt avslut fram till 2–0.

+ 5–1 mot Thailand den 16 juni på Allianz Riviera i Nice.

Sverige säkrade avancemang från gruppspelet med ett målkalas vid Medelhavskusten. Efter Linda Sembrants och Kosovare Asllanis mål bjöd Fridolina Rolfö – den skadeförföljda anfallaren som matchades försiktigt i början av VM – på ett distansskott som beskrevs som ett "supermål". Lina Hurtig och Elin Rubensson fastställde slutresultatet i storsegern.

+ 0–2 mot USA den 20 juni på Stade Océane i Le Havre.

Fyra dagar senare fick Sverige – som roterade friskt i startelvan trots att gruppsegern stod på spel – känna på hur tufft det är att hamna i ett tidigt underläge. Lindsey Horans fick öppet mål från 30 centimeter och sedan hade USA både tur med VAR-granskning och studsar när Tobin Heaths inlägg (?) gick via vänsterbacken Jonna Andersson och i en båge över Hedvig Lindahl till 2–0.

+ 1–0 mot Kanada i åttondelsfinalen den 24 juni på Parc des Princes i Paris.

Kvällen i den franska huvudstaden tillhörde Sverige – och allra mest Hedvig Lindahl. Efter en tung säsong i Chelsea, där målvakten efter en tid inte längre ansågs vara klubbens förstaval, stod 36-åringen för en högklassig räddning när hon låg raklång i luften och styrde Janine Beckies VAR-straff till hörna. Dessförinnan hade Stina Blackstenius brutit sin långa måltorka när hon gjorde 1–0 i 55:e minuten.

+ 2–1 mot Tyskland i kvartsfinalen den 29 juni på Roazhon Park i Rennes.

Inte en seger i mästerskap, VM, EM och OS, mot Tyskland på 24 år. Det blev mardrömssviten som raderades i ett, för den här gången, högsommarhett Rennes. Visserligen fick Tyskland en drömstart med Lina Magulls mål i 16:e minuten, men sedan var det Sverige som via sitt smarta taktiska upplägg, löpstyrka och bländande försvarsspel vände till en seger. Sofia Jakobsson satte 1–1 i 22:a och Stina Blackstenius gjorde 2–1 tidigt i andra halvlek.

+ 0–1 mot Nederländerna i semifinalen den 3 juli på Stade de Lyon.

Dramat i sydöstra Frankrike inleddes redan innan matchen. Nathalie Björn, som skulle få chansen på mittfältet, fick feberkänning och Elin Rubensson var raskt tillbaka i startelvan igen. Och inte blev det särskilt lugnare när semifinalen väl var i gång. Nilla Fischer träffade stolpen, Vivianne Miedema träffade – via Hedvig Lindahls fingertoppar – ribban och mötet var mållöst efter ordinarie tid. Nio minuter in i förlängningen satte sedan Jackie Groenen 1–0-målet som skulle bli avgörande.

Bronsmatchen mot England spelas i Nice på lördag.

Anders Wallin/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

REKOMMENDERAT FÖR DIG