Hoppa till huvudinnehållet

Lukas Walfridson drömmer om seger

Publicerad:
Lukas Walfridson drömmer om att hans tävlingsoverall ska få ta plats bredvid den som hans farbror Stig-Olov bar när han tog hem segern i Höljes 2009.
Lukas Walfridson drömmer om att hans tävlingsoverall ska få ta plats bredvid den som hans farbror Stig-Olov bar när han tog hem segern i Höljes 2009. Foto: Olle Persson

2009 körde Stig-Olov "Stecka" Walfridson hem förstaplatsen i en dramatisk supercar EM-final i Höljes. Nu hoppas brorsonen Lukas Walfridson på att kunna upprepa succén.

– Att vinna i Höljes, det skulle verkligen vara en dröm, säger han.

Säsongen har börjat upp och ner för Helmiaföraren. Premiären på Silverstone i England slutade med att han missade finalen med minsta marginal. Den senaste deltävlingen, i Hell, Norge, blev betydligt tråkigare för Walfridson. Han tog sig till semifinal med minsta möjliga marginal, men där kom han inte till start.

– Gasen funkade inte, ett elfel. Motorns styrbox ska kollas inför Höljes och antingen repareras eller bytas ut. Vi kommer till start med bra ordning på grejerna, säger Lukas Walfridson.

Pallen är målet

Förra året slutade han trea i finalen i Höljes, en prestation han hoppas kunna upprepa.

– Pallen är målsättningen. Det är ju hemmaplan, jag har alltid lyckats bra där. Att vinna i Höljes, det skulle verkligen vara en dröm.

Hur upplever du pressen med att köra inför en stor hemmapublik?

– Första åren var det faktiskt lite jobbigt, men nu upplever jag det enbart som positivt. Det får mig att tagga till ordentligt, vilket jag faktiskt kan ha svårt för ibland.

Tuff konkurrens

Konkurrensen i EM-klassen är stenhård. Robin Larsson har vunnit de två första deltävlingarna och Thomas Bryntesson från Töcksfors har imponerat. Torsbyföraren Peter Hedström är också en het segerkandidat.

Målsättningen är att upprepa bedriften från 2018 och åter placera sig på pallen i Höljes.
Målsättningen är att upprepa bedriften från 2018 och åter placera sig på pallen i Höljes. Foto: Olle Persson

– Det är riktigt jämnt, men jag har material för att kunna kämpa om segern jag också. Mycket handlar om att hitta rätt med inställningarna på bilen, det är svårare när man sitter i ett team med bara en bil och inte har något att jämföra mot.

Bra start viktigt

En bra start på helgen kan bli avgörande för Walfridsons chanser till en framskjuten placering.

– Förra året gick det riktigt bra i första omgången och därefter fick jag köra i de snabbaste heaten där alla är ute efter att köra på en så bra tid som möjligt. Det är tuffare om man hamnar bland förare som kanske är lite långsammare och enbart satsar på just tävlingen i Höljes. Blir det för mycket fight så blir tiderna sämre.

Men ska det ändå inte vara lite närkontakt i rallycross?

– Självklart ska det vara så, det är ju det publiken vill se. Som det är nu blir det oftast lite väl lite fight. Det är ju trots allt rallycross vi håller på med och då ska det smälla lite.

Artikeltaggar

HöljesLukas WalfridsonRallycrossRallycross-VMStig-Olov Walfridson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.