Anlagd brand vid Engelska skolan

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Dagen efter branden ser man omfattningen.
Foto: Tommy Andersson
En anlagd brand vid Engelska skolan höll på torsdagskvällen på att få mycket svåra följder.
– Vi kom dit i precis sista sekunden innan det började ta sig i takkonstruktionen. En del av skolan hade kunnat stryka med, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Det var vid 22.13 som larmet kom om att det brann i terrängen bakom skolan.

– Det var någon som anlagt en brand bakom skolan i den del som vetter mot Oskarslund. Det hade börjat brinna i fasaden och det var då det upptäcktes och slogs larm.

Räddningstjänst, polis och ambulans var snabbt på plats.

– Vi kommer dit precis när det börjat leta sig in i fasaden och takkonstruktionen. Det var i sista sekunden innan det börjat sprida sig i lokalen.

Det var i sista sekunden innan det börjat sprida sig i lokalen.

Vid 23-tiden trodde räddningstjänsten att man fått stopp på branden.

Sista sekunden

– Vi fick på vatten i sista sekunden. Nu håller vi på att ventilera ut rök och undersöka om vi verkligen fått stopp på det.

Björn Johansson ser mycket allvarligt på det hela.

– Potentiellt hade hela den här delen av skolan kunnat stryka med.

Anlagt

Enligt Johansson är det helt klart att branden är anlagd.

– Ja, det är den. Det är anlagt. Helt klart.

Ingen person ska ha skadats vid branden.

– Det har upprättats en anmälan om grov skadegörelse, säger Bjarne Andersson, stationsbefäl vid Karlstadpolisen.

Vid 05.30-tiden på fredagsmorgonen har polisen ingen misstänkt person.

Rektorn har uttalat sig

Skolans rektor, Brian Tucek, berättar på fredagseftermiddagen att han just nu är utomlands men har regelbunden kontakt om läget på skolan.

– Tack vare det brådskande och professionella agerandet från räddningstjänsten var skadorna i en mycket liten del av skolan. Vi pratar nu med vår hyresvärd för att se till att allt repareras innan terminen börjar. Det är väldigt sorgligt att detta har hänt, eftersom att vår skola är en respekterad och värdefull del av Karlstad. Vi har över 800 elever inskrivna och nästan 100 anställda som alla är stolta över vår skola, och jag vet att de kommer bli lättade när de får höra att skolan inte har tagit så mycket skada. Jag är väldigt tacksam över att ingen skadades, skriver han.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.