Arvikaadvokaten Stefan Liliebäck har nu bestämt sig för att JK-anmäla Överförmyndarnämndens kanslichef Anita Eklund för begränsningar av meddelarfriheten.
Det var vid en arbetsplatsträff i början av april i år på Överförmyndarnämndens kansli som Eklund framförde vad som enligt henne gällde för personalens kontakter med media. Från protokollet som fördes vid mötet framgår följande:
“Anita påminde om att hon som chef vill vara delaktig och ha information om all eventuell kontakt/korrespondens som sker med till exempel media i sin roll som ansvarig för verksamheten”.
Viktig princip
Liliebäck reagerar starkt på Eklunds tillvägagångssätt som han uppfattar som ett försök att tysta/styra personalen. Att fritt få uttrycka sig och informera media är ju inte bara en stark tradition i Sverige utan även en lagenligt skyddad sådan.
– I Sverige har vi en grundsyn att åtgärder från makthavare ska vara lagligen grundade och då är det här ett angrepp mot det synsättet. Meddelarfriheten är viktig i ett demokratiskt samhälle, säger Liliebäck.
Tyst från kommunen
Liliebäck anser att kommunledningen själva borde ha agerat mot Eklund precis som man tidigare borde ha agerat mot biträdande kommundirektör Anna Wikstrands försök att tysta visselblåsaren Lars-Olof Gävert.
– Högsta kommunchefen Mikael Jareke borde ha koll på sin personal. Nu när varken han eller någon annan gör en anmälan tvingas jag i det här fallet och Lars-Olof Gävert i fallet med Wikstrand att själva göra anmälningarna. I fallet med Wikstrand en JO-anmälan.
Straffansvar
Liliebäck anser att JK ska rikta allvarlig kritik mot Eklund och även inleda en förundersökning om tjänstefel.
– JK bör aktualisera straffansvar för tjänstefel eftersom Eklunds agerande innebär ett angrepp på den grundbult för Sveriges demokratiska statsskick som meddelarfriheten innebär.
Anita Eklund vill inte kommentera JK-anmälan.