Forskare söker efter fladdermusspanare

Djur & natur
PUBLICERAD:
Har du fladdermöss boende på vinden, i en fågelholk eller har du många som flyger kväll efter kväll. Då kan du anmäla dig och bli en fladdermusspanare.

Forskare vid Stockholms universitet vänder sig nu till allmänheten för att få hjälp att rapportera in var någonstans de svenska fladdermössen håller till i sommar.

– De är ju ofta på vinden, i källaren eller under takpannorna, säger Sara Cousins, som är professor i naturgeografi vid Stockholms universitet, till SVT.

Men faktum är att man vet ganska lite om vilka miljöer de gillar bäst:

– Vi har dålig koll på exakt var de bor någonstans. Vi vill veta hur landskapet är kring de här platserna, och då behöver vi många observationer. Att vi vet en eller två platser räcker inte. Så dels vill vi få in observationer från hela landet, dels från många ställen, och då behöver vi folk som kan rapportera in det här, säger hon.

För att få hjälp av allmänheten har forskarna nu startat en hemsida, där du som ser en fladdermus kan knappa in din position och på så sätt hjälpa till att öka kunskapen kring deras sommarbostäder.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.