Hoppa till huvudinnehållet

Ett halvår som hövding

Publicerad:
Johan Blom har suttit som tf landshövding i ett halvår.
Johan Blom har suttit som tf landshövding i ett halvår. Foto: Lisa Olaison

I januari klev Johan Blom, dåvarande länsråd, in som tillförordnad landshövding, i väntan på att regeringen skulle utse en ny. Nu, ett halvår senare, blickar han tillbaka på en fullbordad ”vårtermin”, men än är ingen ny landshövding i sikte.

I en intervju med NWT talar Johan Blom om familjens stöd, tankarna om framtiden som landshövding och kärleken till Värmland.

Residenset ligger i all sin prakt, och tornar upp sig mot Klarälven. Fasadens gula nyans lyser upp den annars så gråa junidagen. Byggnaden är bostad och representationshus för landshövdingen, men Johan Blom, tillförordnad på posten, bor inte i bostaden.

– Det är bara den, av regeringen utsedde, landshövdingen som får bo här, då den personen har boplikt, säger han.

Kenneth Johansson lämnade sin post efter de sedvanliga sex åren vid ämbetet, i sin frånvaro utsågs dåvarande länsrådet, Johan Blom, till tillförordnad landshövding. Mitt i en rådande regeringskris tillträdde han, och hade på känn att det tillfälliga ämbetet skulle vara ett tag.

– Jag gick in i uppgiften med vetskapen om att det skulle bli ett visst glapp, helt klart. Nu har det gått sex månader vilket, förvisso, är en ganska lång tid i sammanhanget. Men arbetet flyter på bra.

Hur var det att kliva in efter Kenneth?

– Kenneth är en briljant människa och gjorde många goda saker för länet. Det var, och är, ett par väldigt stora skor att fylla. Men jag fick äran att arbeta nära honom under många år som hans länsråd, vilket gjorde övergången ganska smidig. Vi har arbetat tillsammans med de frågor som jag nu själv har hand om, något som gör att jag inte är helt grön på området.

Samtliga landshövdingar som Värmland har haft sitter som oljemålningar på väggarna i Residenset. Johan Blom, i egenskap av sin tillförordnade roll, har inte blivit avmålad. Än.
Samtliga landshövdingar som Värmland har haft sitter som oljemålningar på väggarna i Residenset. Johan Blom, i egenskap av sin tillförordnade roll, har inte blivit avmålad. Än. Foto: Lisa Olaison

Sex månader har nu gått för Johan Blom som landshövding. Arbetet som tillförordnad landshövding innebär främst att sköta det vardagliga arbetet och bereda för den kommande personen på posten.

– Kenneth främjade samverkan i länet mellan alla tänkbara parter. Kommuner, företag, invånare, ja, alla i länet utvecklas av en utökad samverkan. Jag vill ta Kenneths arv vidare och bygga ytterligare på det enorma arbete han har utfört. Han ville ha Residenset öppet för många, det bygger jag vidare på. Jag och min fru bjöd in till en länsmiddag, för olika vardagshjältar ute i länet. De som gör något osjälviskt som ger stor glädje för andra människor.

Sedan du blev landshövding, vad har överraskat dig mest?

– Det är hur viktig landshövdingen faktiskt är i Värmland. I andra län är rollen inte alls lika välkänd och viktig, en landshövding betyder verkligen mycket för oss här i länet. I Värmland finns en stor samarbetsvilja som få andra platser kan matcha.

Innergården på Residenset är som en liten oas, mitt i staden.
Innergården på Residenset är som en liten oas, mitt i staden. Foto: Lisa Olaison

Johan Blom, stockholmaren, kom till Karlstad och tog rollen som länsråd för tre år sedan. Att valet föll på just Värmland, var det egentligen aldrig någon som helst fråga om.

– Vi har haft en sommarstuga i Filipstad i 13 år och, i mitt tycke, är Värmland Sveriges absolut vackraste plats. När rollen som länsråd här blev tillgänglig var det aldrig någon tvekan om att jag ville söka.

Vad är det bästa med Värmland?

– Det är samarbetsviljan. Den värmländska identiteten att dra åt samma håll, hjälpa varandra och värna om sitt län är fantastisk. Sedan är naturen oerhört vacker. Oavsett var man än åker här möts man av en bländande natur, det är ganska unikt, vill jag påstå.

Ett halvår har nu passerat efter att han klev in som tillförordnad. Ännu har ingen ersättare hittats av regeringen, och det lär dröja.

– Innan semestern har jag svårt att se att det utses någon.

Hur skulle du ställa dig till om frågan kom till dig från regeringen?

– Jag tror inte att det kommer ske. Jag trivs bra som min roll som länsråd.

Ämbetet som landshövding är ett ovanligt sådant, och få människor kan nog ens sätta sig in i hur en sådan vardag ser ut.

– Jag är inte landshövding mellan 8 och 17, jag är det dygnet runt. Det blir ett visst mått av uppmärksamhet som andra jobb kanske inte riktigt har, men det visste jag om när jag gav mig in på det. Jag och familjen diskuterade frågan och kom fram till att vi skulle testa.

Hur mycket betyder familjen för dig?

– Allt. Det måste vara ett gemensamt beslut när man tackar ja till ett sådant här ämbete. Det finns ingenting annat.

Artikeltaggar

Johan BlomKarlstadKenneth JohanssonNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.