Hoppa till huvudinnehållet

Chefstjänst försvinner när kulturförvaltningen sparar

Publicerad:
Andreas Brändström har haft tjänsten som chef för Kristinehamns konstmuseum sedan 2016. Nu dras hans tjänst in på grund av förvaltningens sparbeting.
Andreas Brändström har haft tjänsten som chef för Kristinehamns konstmuseum sedan 2016. Nu dras hans tjänst in på grund av förvaltningens sparbeting. Foto: NKP Arkiv

Tjänsten som chef för Kristinehamns konstmuseum tas bort och de två kommunala museerna blir till ett. Detta enligt ett beslut från kulturförvaltningen som offentliggjordes under måndagseftermiddagen.

– Man är ute på väldigt tunn is eftersom att verksamheten är så känslig, säger museichef Andreas Brändström vars tjänst alltså ser ut att försvinna som ett led i förvaltningens hantering av sparbetinget.

Omorganisationen inom kulturförvaltningen innebär att Kristinehamns historiska inklusive Bildarkivet slås ihop med Kristinehamns konstmuseum. Tjänsten som museichef för konstmuseet tas bort och kulturchef Maria Lobell blir chef för hela den nya enhet som innefattar båda museerna.

– Man skulle kunna beskriva det precis som att biblioteket idag har en bokbussverksamhet som en liten filialverksamhet. På samma sätt är konstmuseet det stora museet och så har vi historiska som en filial, säger Maria Lobell.

Eftersom att beslutet handlar om organisation och alltså inte berör verksamhetens mål och inriktning fattades det på förvaltningsnivå, inte av nämnden.

– Sen så kan jag säga att nämnden är väldigt väl informerad och står helt bakom det här beslutet så det finns inga oklarheter kring det.

Kapar ett chefsled

Kulturförvaltningens budget för i år har varit drygt 18 miljoner kronor. När den nya budgeten klubbades igenom för ett par veckor sedan stod det dock klart att ett sparkrav på 6,7 procent gäller inför nästa år. Den här omorganisationen täcker 4 procent, så det återstår 2,7.

– Vi påbörjade processen redan i våras. Det är ju långa processer och vi förstod ju att det skulle bli de här sparbetingen för oss, säger Maria Lobell.

Kulturchefen Maria Lobell blir chef över båda museerna medan intendenternas roller stärks.
Kulturchefen Maria Lobell blir chef över båda museerna medan intendenternas roller stärks. Foto: NKP Arkiv

Besparingen ligger alltså i att man, som Maria Lobell uttrycker det, kapar ett chefsled. Intendenterna på de båda museerna kommer att stärkas i sina roller med ansvar för respektive utställningsprogram.

Hur känns det här beslutet att fatta?

– Det är klart att det är svåra beslut att fatta. Det är ju ingenting man bara snyter ur sig utan det är väl genomtänkta beslut och vi har diskuterat, riskanalyserat och jobbat tillsammans med personalen innan, svarar Maria Lobell.

Utifrån de förutsättningar som finns ser Lobell det ändå som den bästa lösningen.

– Alternativet hade ju nästan varit att lägga ned något av museerna. Det är ju så krasst det är, säger hon.

Hon lyfter även fram de fördelar hon ser med effektiviseringen.

– Vi är en så liten kommun och då kan vi ändå samordna oss kring de personalresurser och ekonomiska resurser vi har på museerna. Vi ser väl att det finns ganska många fördelar faktiskt med att slå ihop oss, säger Maria Lobell.

“Början på slutet”

Museichef Andreas Brändström ser annorlunda på saken. Han betraktar beslutet som ett misstag och ser inte frågan som helt avgjord förrän den fackliga processen kring hans tjänst och fortsättning inom kommunen är avslutad.

– Jag måste ju erbjudas en annan tjänst eller så måste det fram en turordningslista i första hand. Det finns ju personer som är anställda senare än jag är i kulturförvaltningen. Det är ju att jag antingen får en annan chefstjänst i kommunen eller arbetar vidare som, låt oss säga intendent, med ansvar för utställningarna på museet, säger han.

Man hade inte behövt ta bort hans tjänst för att klara sparbetinget, menar Andreas Brändström. Ett annat alternativ hade varit att tillfälligt eller permanent avveckla Kvadraten, byggnaden intill konstmuseet där man inte längre har personal till att hålla öppet.

– Vi betalar vi ju ungefär det här sparbetinget i hyra för Kvadraten idag. Nu har vi inte råd att ha den öppen men vi har den kvar och betalar hyra för den, säger han.

Andreas Brändström är orolig för att det här beslutet är starten på en slags ond spiral för konstmuseet. Han vill gärna vara kvar i verksamheten.

– Jag är väldigt angelägen om att museet får en fortsättning. Det är väl det som jag och några av mina kollegor är mest rädda för, att det här blir början på slutet för museet, säger han.

Konstmuseet har 20 år på nacken och kommunen har satsat mycket pengar på verksamheten under de åren, berättar Andreas Brändström:

– Och det går ju otroligt fort att rasera en sådan här verksamhet, säger han.

Tror du att det finns en risk att det är det som är på väg att hända?

– Ja, det har vi framfört i våra riskanalyser. Jag vet inte om politikerna har fått del av det men det har vi sagt till arbetsgivaren. Man är ute på väldigt tunn is.

Så beslutet är ett misstag?

– Ja, jag anser ju det, och vissa kollegor med mig anser det. Vissa på museet har redan sagt upp sig för att de tycker att den här omorganisationen är destruktiv. Det är jättetråkigt och vi får se vad som händer, svarar Andreas Brändström.

Utöver de rent personliga ser Brändström även potentiella nackdelar för verksamhetens kvalitet. Han nämner konstnärlig kompetens som en av de viktigaste egenskaperna för en museichef. I och med beslutet anser han att man “dränerar museet på kompetens”.

– Det måste man ha på ett sådant ställe. Alltså, den som är chef bör ha ett nätverk bland konstnärer, måste känna till hur konstscenen fungerar, ha kontakter. Det är jätteviktigt. Det är inte bara att hänga upp tavlor på väggen och så är allt bra, säger han.

Andreas Brändström är tveksam kring hur utställningsdelen av konstmuseets verksamhet kommer att hanteras framöver. Utställningarnas kvalitet är ett direkt resultat av hur framgångsrikt man lyckas attrahera duktiga och intressanta konstnärer, menar han.

– Huruvida kulturförvaltningens chef har tid att ägna sig åt konstmuseet och åka och träffa konstnärer och researcha och hålla på, det har jag svårt att tro. Det kräver både ett nätverk och kunskap, liksom, säger han.

Artikeltaggar

Andreas BrändströmKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumKvadratenMaria LobellNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.