Hoppa till huvudinnehållet

Carl Jan skapar för framtiden

Publicerad:
Carl Jan Granqvist har stora planer för Saxå.
Carl Jan Granqvist har stora planer för Saxå. Foto: Lena Richardson

Vid 73 år fyllda har måltidsprofilen Carl Jan Granqvist inga som helst planer på att trappa ner.

Tvärtom. Han har nyss dragit igång en mångmiljonsatsning, som ska göra Saxå till en destination för både turism och utbildning.

Vid ett långt bord inne på Saxå herrgård brinner ljusen i två kandelabrar. Det är dock ingen middagssittning som pågår hemma hos Carl Jan Granqvist.

De enda tallrikarna i sammanhanget är de vackra blåmönstrade som vilar i vägghyllorna. Bordet är istället dukat med ritningar och runtom har Carl Jan samlat snickare, elektriker, ventilationstekniker och arkitekt.

Det är ett byggmöte som pågår.

Här diskuteras alltifrån lister till vilket håll dörrar ska slå i det som ska bli en byggnad med flera olika syften.

– Det är ju kul och dramatiskt! säger Carl Jan om det stora projektet.

Bygget är redan igång och ska förvandla den tidigare golfrestaurangen till Aptitum Akademi, ett nod för forskning och utbildning i gastronomi.

Golf, Ernst och utbildning

Men golfarna ska också få sitt, med både restaurang och omklädningsrum, och golfbanan är en del i det som Carl Jan Granqvist sammanfogat i sin satsning Destination Saxå bruk.

– Ska man bygga en destination här med golfbana kan vi inte ha en korvkiosk! slår han fast.

Andra delar i Destination Saxå herrgård är själva herrgården, men också gårdens kapell, sädesmagasinet nere vid sjön och förstås den gamla hyttan ingår i helhetsbilden.

I kapellet driver han sommarcafé och i magasinet är inredningen intakt sedan Ernst Kirchsteiger var här och spelade in Sommar med Ernst.

Också i herrgården, som är Carl Jans bostad, har han arrangemang av olika slag. Mest känd är nog kammarmusikfestivalen som firas i midsommartid varje år, men han har också många måltidsevent med storslagna middagar.

Sädesmagasinet som Ernst Kirchsteiger inredde, ligger vackert nere vid sjön.
Sädesmagasinet som Ernst Kirchsteiger inredde, ligger vackert nere vid sjön. Foto: Lena Richardson

Står på flera ben

Att vila på flera ben är en medveten strategi och de olika inslagen är tänkta att växeldra över året.

– Under fem månader av året blir det turistisk verksamhet, från den 1 maj till den sista september, säger Carl Jan Granqvist.

Redan nu är Saxå bruk ett besöksmål som lockar.

– Vi har aldrig haft så mycket förbokat som inför sommaren, berättar Carl Jan glatt.

Men också under terminstid blir det bredd: förutom utbildning på mastersnivå tänker han sig också kurser för både näringen och privatpersoner. Det finns stort behov av kompetensutveckling och branschen behöver utbildat folk, samtidigt som det också finns många amatörkockar som vill avancera i sin kunskapsnivå.

Maten i fokus

För Carl Jan har mycket i livet kretsat kring mat, oavsett om det handlar om hans år med Grythyttans gästgiveri, genombrottet som vinexpert i tv eller om hans idoga arbete för att få satsningen på Måltidens hus till stånd.

Eller, för all del, deltagandet i dokusåpan Biggest loser VIP. Där gjorde han succé - gick ner i vikt, skaffade nya vänner och nya matvanor (men inte värre än att en bit utsökt chokladkaka får slinka ner till efterrätt efter lunchen).

Hur mycket mat lagar du själv?

– Förr lagade jag alltid mat med Carl Johan här på sommaren. Det var roligt! säger han men berättar också att det inte blir så många stunder vid spisen längre.

Han är omgiven av så mycket kockar och matevenemang att den delen av matintresset liksom inte får plats längre.

Byggmöte vid kandelabrarnas sken.
Byggmöte vid kandelabrarnas sken. Foto: Lena Richardson

Tänker inte lägga av

Kanske blir en och annan förvånad över att han fortfarande hänger i, med nya projekt och stora visioner.

– Alla tycker man ska lägga av vid 70! säger han med ett rent pojkaktigt leende.

Så tycker inte han - uppenbarligen.

Aptitum är ett stort projekt, som skulle kunna avskräckt många. Han gör det som privatperson - men med ett enormt kontaktnät. Han har knutit band med åtta svenska universitet som ska vara med i satsningen och vill även gärna samarbeta med några utländska.

– Det som sporrar mig verkligen är att det nu är 25 år sedan Måltidens hus invigdes och vi har fortfarande inte fått till en mastersutbildning där, säger han.

Nu ska en sådan, med kontinuitet, byggas upp på Saxå. Han har umgåtts med liknande planer tidigare, men:

– Man kör fast, mycket blir inte som man tänkt sig. Jag hade väl tänkt att det skulle bli något här för tio år sedan. När man kör fast får man göra något annat en stund, för att få distans, säger han.

Då var ett nybygge på gång, men nu blir det istället det gamla kolhuset som omvandlas.

– Man måste göra det ihop med antikvariska myndigheter. De har expertis och kunskap, säger Carl Jan.

Han hoppas att bygget ska vara klart i december, strax före jul. Det är senare än han först trodde, men ser inte så stressad ut trots det. Erfarenheten talar:

– Det tar tid! Ska man göra rätt, får det ta tid. Jag har lärt mig att allt tar tid.

Carl Jan Granqvist hemma i herrgårdsköket. Saxå är en av hans fasta punkter i livet.
Carl Jan Granqvist hemma i herrgårdsköket. Saxå är en av hans fasta punkter i livet. Foto: Lena Richardson

Och apropå tid - efter en snabb lunch och en blixtvisit på byggarbetsplatsen går färden raskt vidare till Filipstad. Där väntar en grupp Bergskolestudenter på en guidning av Carl Jan i kyrkan och på kyrkogården. Direkt efteråt åker han vidare till Stockholm - som sagt, den här senioren lever inte något vanligt pensionärsliv.

– Jag har inget att pensionera mig ifrån. Jag har alltid sysslat med min hobby!

Artikeltaggar

Carl Jan GranqvistErnst KirchsteigerFamiljFilipstadMat och dryckSaxå herrgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.