Hoppa till huvudinnehållet

Orealistiskt göra arga tanten glad

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till arg och sorgsen tant 26/6 och 27/6

I en insändare den 26/6 vill arg och sorgsen tant att all ”skogsskövling” ska stoppas under sommarhalvåret. Hon tycker att den svenska skogen ser ut som en krigszon skapad av giriga skogsägare.

Det är viktigt att vi alla bryr oss om klimat och miljö. Den globala uppvärmningen förändrar förutsättningarna för allt liv. Samtidigt sprids plaster i alla former i hav och land.

Så vad blir konsekvensen av att inte köra i skogen under sommarhalvåret?

Det fungerar inte att bara avverka skog under vintern, förklarar Mellanskogs ordförande.
Det fungerar inte att bara avverka skog under vintern, förklarar Mellanskogs ordförande. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svaret är att verksamma inom den för Värmland så viktiga skogsnäringen blir permitterade halva året och dyra maskiner blir stående. De arbeten som utförs under vinterhalvåret blir således avsevärt dyrare och där med kommer mindre skog att skötas och skördas.

Industrin kommer delvis att kunna kompensera med import av råvaror, förmodligen till ett högre pris framför allt för miljön. Miljöpåverkan ökar globalt och skatteintäkter byts mot arbetslöshetsersättning och konkurser lokalt.

Mot vintern kommer det att bli kallt hos många som klokt nog bytt till förnyelsebara bränslen i sina pannor. Med halvfart i skogen räcker inte bränslet till. Den ökning av träbyggnad som vi nu kan se kommer att stanna av och viktiga kolsänkor uteblir till förmån för ännu mera betong.

Att göra arga och sorgsen tant till viljes är helt orealistiskt. I stället bör vi byta så många svarta kolatomer som möjligt mot gröna från våra svenska skogar. För att slippa alla svarta kolatomer måste vi få den svenska skogen att växa ännu bättre. Med mera virke kan vi bygga vackra, klimatsmarta byggnader som binder koldioxid under lång tid. Vi kan använda papper i stället för plast och tanka våra fordon med bränsle från skogen.

Om man sköter skogen som en trädgård växer den bra. Man bereder jorden så att plantor och frön får bra förutsättningar, gödslar, planterar och sår där de bästa förutsättningarna finns. Ibland är det bäst att som med till exempel morötter odla en sort i långa rader på ett ställe och att så alla samtidigt. En del andra plantor behöver stöd eller ett nät över sig. För att få fina morötter måste man både rensa ogräs och gallra, precis som i växande skog.

Så för miljön och värmlänningar, inklusive för arg och sorgsen tant, är det tur att det finns ”giriga skogsägare” som sätter plantor i långa rader på sommarhalvåret och dessutom ser till att de växer så fort det går. För mig handlar det om att värna om miljön och göra det möjligt att byta svarta kolatomer mot gröna.

Anders Bengtsson Ordförande Mellanskog Södra Värmland

Artikeltaggar

Anders BengtssonInsändareMellanskogVärmlands län