Hoppa till huvudinnehållet

Femdagars med ett nytt upplägg

Publicerad:
Johan Richter var med i tätstriden i A-klassen förra året och är med i Femdagars på nytt.
Johan Richter var med i tätstriden i A-klassen förra året och är med i Femdagars på nytt. Foto: Helena Karlsson

På måndag peggar 750 golfare upp för att tävla i Femdagars på banor runt om i Värmland.

Deltagarantalet gör Femdagars till den största golftävlingen i landet och i år är det ett nytt upplägg som innebär att samtliga spelare får spela i alla dagar.

Femdagars har blivit en institution i Golfsverige och årets upplaga är den 24:e i ordningen. Vid tidigare upplagor har det varit ett kvalspel måndag till torsdag med finalen på Karlstad GK fredag.

Nu är det ändrat till spelformen order of merit så att alla får spela i fem dagar och sedan räknar man bort den sämsta rundan.

– Det var en del spelare som tyckte att det var tråkigt att de aldrig kom med till finalen och spela på Karlstad golfklubb. För dem har det varit spel i fyra dagar men sedan över utan att få spela på Värmlands största bana. Vi tänkte att vi måste göra något åt det och införde den här ändringen och den har mottagits med entusiasm, berättar tävlingsledaren Leif Jurefalk.

Oviss avslutning

Förändringen innebär även att det kommer att vara ovisst i klasserna fram till den sista speldagen och de sista hålen.

– Det blir inga finaler som tidigare, utan samtliga kommer att spela till fredag eftermiddag och det hela avgörs först när sista den personen i klassen har gått i mål. Det är egentligen ingen som vet hur det kommer att gå innan dess. Det är spännande och det enda problemet är väl för folk att veta om de ska stanna kvar till prisutdelningen eller inte, säger Jurefalk.

Förbundet hyllar

Nästa år fyller Femdagars 25 år och den står sig stark mot andra tävlingar.

– Intresset är lika stort som det har varit tidigare år. Vi får dunkar i ryggen från Svenska golfförbundet som undrar hur vi bär oss åt för att få folk att komma till oss år efter år. Håkan Ståhlbro på förbundet berättade att det är Sverige största tävling när jag pratade med honom. Från början var det 760 som var anmälda i år, men det har kommit några avhopp.

Och intresset för att vara med sträcker sig långt utanför Värmlands gränser.

– Vi räknade på det och det är 52 procent som kommer utanför Värmland. Det är mycket norrmän, men också folk ändå från Norrland och Skåne som kommer. Det blir ringar på vattnet, det är folk som ringer och frågar om de kan vara med men anmälningstiden har gått ut och allt är redan lottat, berättar Jurefalk.

Artikeltaggar

Billeruds GKBilleruds GolfklubbBryngfjordens GKGolfHammarö GKKarlstad GKKils GKVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.