Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs första etappen bostäder och en Coop-butik

Publicerad:

Nu är det klart att Löfberg Fastigheter köper mark av Coop Värmland och inleder utvecklingen av Tullholmen. Första etappen innehåller 200 lägenheter och en Coop-butik.

Tullholmens tid som industritomt är över. Coop Värmland har tidigare beslutat att sälja marken för bostadsbyggande och nu är det första köpet i hamn.

På fredagen blev det klart att Löfberg Fastigheter köper tre kvarter och hoppas kunna börja bygga bostäder våren 2020.

Helena Kadin, ekonomichef på Löfberg Fastigheter, Tomas Rhöse, vd för Löfberg Fastigheter och Tomas Sjölander, vd för Coop Värmland kunde äntligen berätta om den gemensamma affären.
Helena Kadin, ekonomichef på Löfberg Fastigheter, Tomas Rhöse, vd för Löfberg Fastigheter och Tomas Sjölander, vd för Coop Värmland kunde äntligen berätta om den gemensamma affären.

– Vi har byggt mycket i Inre hamn och det här är en möjlighet för oss att fortsätta vara en del av Karlstads utveckling så vi är stolta och glada. Vi tar med oss erfarenheterna från Bryggudden och siktar även här på att utveckla en attraktiv stadsdel där människor vill leva, arbeta och bo, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg Fastigheter.

Den första etappen blir ett kvarter i hörnet Packhusgatan/Tullhusgatan där bland annat Coop Värmlands nuvarande huvudkontor finns.

– Det blir cirka 200 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, och en Coop-butik i markplan med parkeringar i huset med 130 platser. Det högsta huset blir 16 våningar och de övriga varierande höga men max åtta våningar. Inflyttning beräknas till årsskiftet 2021-2022, fortsätter han.

Den befintliga skissen ger en bild av hur den första etappen med bostäder kommer se ut på Tullholmen.
Den befintliga skissen ger en bild av hur den första etappen med bostäder kommer se ut på Tullholmen. Foto: Illustration: Tovatt Architects & Planners

Etapp två och tre i anslutningen till etapp ett mot Tullholmsviken innehåller cirka 170 lägenheter. Exakt hur kvarteren kommer att utformas är ännu inte klart. I dagsläget utgår man från en skiss som finns i detaljplanen.

– Det känns bra att göra affär med Löfberg Fastigheter som precis som vi har en lång tradition och ambition att vara en positiv kraft i Värmland. Samtidigt ger det oss ett väsentligt ekonomiskt tillskott och inte minst ett mycket attraktivt butiksläge i centrala Karlstad, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander.

Vad kostnaden för kvarteren är har de enats om att inte gå ut med.

För Coop Värmlands del finns ytterligare sju kvarter markyta av de totala 58 000 kvadratmetrarna att sälja.

Etapp 1, 2 och 3 är gulmarkerade och resterande sju etapper av Tullholmen vitmarkerade.
Foto: Illustration: Tovatt Architects & Planners

– Vi kommer gå vidare med försäljningar och har diskussioner med andra aktörer också, säger Tomas Sjölander.

Vad gäller tidsplan för rivning av huvudkontoret och var de ska ta vägen är det ännu oklart.

– Vi vet ännu inte när det börjar rivas med beräknar en flytt våren 2020. I dagsläget vet vi inte var huvudkontoret ska vara under byggtiden eller sen heller. Att vi blir kvar i Karlstad det vet vi i alla fall, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland.

Dags för nästa stora bostadsområdeCoop Värmland säljer för ny stadsdelSå kan Orrholmen se ut efter Coop

Artikeltaggar

Coop VärmlandKarlstadLöfberg FastigheterNyheterTomas RhöseTomas Sjölander

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.