Förnuft till fånga

Ledare
PUBLICERAD:
Erik Ullenhag gav upp ändå.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Så tog till slut Erik Ullenhag sitt förnuft till fånga och drog sig ur kampen partiledarposten i Liberalerna. Därmed är det klart att Nyamko Sabuni kommer att väljas på det extra landsmötet den 28 juni. Men det satt långt inne för Ullenhag och partietablissemanget som länge lekte med tanken på att helt sonika köra över partimedlemmarna.

Nu kommer Liberalerna att få en partiledare som inte är rädd för att sticka ut och ta ställning i kontroversiella frågor om integration och hederskulturer. Och förhoppningsvis också en som värnar om det framtida borgerliga samarbetet. Att sitta i knäet på den rödgröna regeringen har inte visat sig vara särskilt populärt. Men Sabuni kommer också att ha en uppförsbacke med en vänsterliberalt lutande partielit. Hur mycket kommer de att försöka bakbinda henne i det nödvändiga förnyelsearbete som partiet så väl behöver?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.