“Karlstad gör oåterkalleligt misstag”

Insändare | Muminlandet
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Argumenten för en temapark, och för ett Muminland i synnerhet, är enligt min mening grunda och kortsiktiga. Temaparker är likt de köpcentra som poppar upp som svampar ur jorden känsliga för kannibalisering.

För varje nytt köpcenter som dyker upp är det ett annat som avfolkas och slår igen eller ett antal butiker i stadskärnan som får stänga.

De framtidsbilder som målas upp av ett Muminland verkar vara helt utan insikt eller framtida riskanalys när det kommer till argument kring nya arbetstillfällen och tillströmmande turister. Det som Mumin och politikerna verkar tro är outsinligt tror jag är högst temporärt.

Skutberget som plats för ett Muminland ifrågasätts av många.
Foto: Lisa Olaison

När nyhetens behag gått över kommer Karlstad kommun sitta med en stor del av ett fantastiskt stadsnära naturområde upplåst av en stor oattraktiv temapark. Det är så att man måste fråga sig vilken personlig vinning sittande politiker får av ett sådant beslut, för så enögd kan väl ingen vara?

I Lund, Skåne, där jag och min familj bor under terminerna har vi Skrylle Naturområde på ungefär samma avstånd från stadskärnan som Karlstad har Skutberget.

I Skrylle har man valt att gå åt rakt motsatt håll jämfört med Karlstads inslagna riktning. I Skrylle finns femtontalet vindskydd med eldplatser, Friluftsfrämjandets lokaler, löpspår, naturlekplats, mountainbikespår, utegym, Actic (innegym), restaurang, café och Naturum. Skrylles Naturum är ett av de mest besökta i landet 2018.

Varje dag i veckan är det mycket folk i Skrylle och springer, orienterar, eldar, cyklar, tränar, går hundpromenader och mycket mer. Skolor tar sig med lätthet dit för uppskattade utflykter och idrottsdagar.

Att bebygga mark med sådan potential är inte rimligt. Den ökade biltrafiken kommer på ett mycket negativt sätt påverka oss som bor här. Signalvärdet är tydligt, kortsiktiga vinningar går före naturvärde, folkhälsa och oss som redan bor och lever i området.

Enligt min mening riskerar Karlstad kommun göra ett oåterkalleligt misstag. Det går inte att få tillbaka ett område som Skutberget om man förminskar och bygger in det i ett Muminland. Ta istället chansen att bygga ut, satsa på friluftsliv och era invånares välmående. Tro mig, det är en långsiktig investering på riktigt.

Ludde Wennström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.