Släp och maskiner för 400 000 stals från kyrka

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Under natten till tisdag råkade Ärtemarks kyrka ut för en stöld. Bilden visar Ärtemarks kyrkogård och är en arkivbild.
Foto: Thomas Wallin
Ett släp, två åkgräsklippare och tre grästrimrar stals under natten till tisdag från ett garage vid Ärtemarks kyrkogård. Det totala värdet är beräknat till knappt 400 000 kronor.

Släpet är av modellen Tiki-Treiler C-250P och har registreringsnumret RRX 988. Det är nu efterlyst av polisen.

På släpet ställde tjuvarna det övriga stöldgodset, kopplade det till en bil och körde därifrån. Detta hände vid tretiden på tisdagsmorgonen.

– Vi är mycket intresserade av att komma i kontakt med eventuella vittnen som kan ha sett något, säger Monica Lindberg på polisen i Mellerud.

Tjuvarna tog sig in genom att forcera garagedörrarna och plocka ut ett fönster.

Larmet hjälpte inte

– Vi har larm på alla våra anläggningar, men det hjälpte inte. När Securitas kom dit var de borta, berättar kyrkogårdsförmannen Magnus Ragnarsson.

Kyrkogårdsförmannen Magnus Ragnarsson är bedrövad efter stölden. Bilden är en arkivbild.
Foto: Thomas Wallin

Han bedömer att det är tjuvar som har varit med förr som varit framme.

– De här visste vad de gjorde. De har inte ställt till med någon större skadegörelse och ratat den äldsta åkgräsklipparen. I stället har de tagit våra två senaste åkgräsklippare, en av dem köpte vi in för bara någon månad sedan.

Magnus Ragnarsson säger att det nästan tycks som att tjuvarna känt till att kyrkan har köpt in nya maskiner.

"Väldigt tråkigt"

– Vi råkade ut för liknande stölder i Vårvik och Laxarby i fjol sommar. Då var det också nya maskiner som stals. Tjuvarna vet förstås också att det inte finns någon polis på plats och det är väldigt bekymmersamt. Det handlar om stora värden och känns väldigt tråkigt. Även om vi har försäkrat allt så blir det dyrt med självrisker och annat, säger Magnus Ragnarsson.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.