• idag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hammarö och Danderyd som avskräckande exempel

Debatt
PUBLICERAD:
Men den stora frågan är ändå: varför först nu? Varför ingen dragit i nödbromsen tidigare? Varför har inte revisorerna slagit larm, undrar Sofia Linder.
Foto: Tommy Andersson
Skäms de inte över att ta ännu mer av Hammaröbornas pengar för att betala för sina egna misslyckanden, skriver Sofia Linder.

Häromveckan meddelade majoritetsstyret i Danderyd att de föreslår en rekordhög skattehöjning med 1 krona och 40 öre nästa år. Nu är det Hammarös tur med en ännu högre höjning på 1,50. Höjningen till 34,80 kronor per hundralapp medför en rejäl klättring från plats 136 till landets nionde högsta kommunalskatt.

Parallellt med skattehöjningen ska kommunen göra besparingar på 58 miljoner kronor. Det är bra, och givetvis är det bättre sent än aldrig. Men den stora frågan är ändå: varför först nu? Varför ingen dragit i nödbromsen tidigare? Varför har inte revisorerna slagit larm? Frågorna är många, svaren få och otillfredsställande.

De förklaringar som styrande Hammarösamverkan ger till den hastigt påkomna chockhöjningen är, förutom det konkreta att en skola brunnit ner och två skolor blivit utdömda på grund av dålig inomhusmiljö, generella skrivningar om ökad andel äldre och inflyttning av barnfamiljer, samt obegripliga punkter om misslyckade kommunala investeringar och rent slöseri. En av förklaringspunkterna är ”I en ambition att ge allt åt alla har kommunen skaffat sig en kostym vi inte har råd med”. Ingen av förklaringarna duger. Varje kommuns primära uppgift är att se till att plus och minus går ihop.

Nu skickas notan till Hammaröborna och politikerna konstaterar förnöjt att för de extra 1,50 i skatt får invånarna ”fortsatt hög kvalitet i kärnverksamheterna, vård, skola och omsorg”. Något de rimligtvis borde kunna förvänta sig att få för den höga skatt de redan betalar. Men invånarna har alltså inget val. Antingen betalar de eller så hotar kommunen med nedstängda verksamheter och försämrad kvalitet i välfärden. Skäms de inte över att ta ännu mer av Hammaröbornas pengar för att betala för sina egna misslyckanden?

Sent omsider verkar kommunpolitikerna nu vaknat. Fokus i såväl Hammarö som Danderyd ligger enligt majoritetsstyrena på att få kontroll på ekonomin, kapa kostnader, spara och prioritera hårdare. Båda kommuner menar att siktet är inställt på att kunna sänka skatten igen under mandatperioden. Låt oss hoppas det. Låt oss också hoppas att Hammarö och Danderyd kan utgöra avskräckande exempel för andra kommuner runtom i landet.

Kontroll på intäkter och utgifter, tydliga budgetramar, fokus på kommunala kärnuppgifter och en långsiktig ekonomisk plan för såväl hög- som lågkonjunktur är det minsta landets kommuninvånare och skattebetalare borde kunna förvänta sig av sina förtroendevalda. Exemplen Danderyd och Hammarö visar också tydligt att det är dags att skärpa kraven på den kommunala revisionen. Kan medborgarna inte förvänta sig en opposition som slår larm så bör man åtminstone kunna förvänta sig att en revision blottlägger missförhållanden. Så är inte fallet i dag.

Sofia Linder

Chefekonom, Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.