Nu har Ransbysätern öppnat för sommaren

Publicerad:
På midsommardagen invigdes Ransbysätern för årets sommarsäsong. Foto: Jenny Jardhammar

Med en ny eldstad och renoverade gästgårdar var det på midsommardagen dags för årets sommarinvigning av Ransbysätern i bergen öster om Sysslebäck som nu är öppen för besökare.

Ransbysätern, som har brukats sedan 900-talet, är ett populärt besöksmål. Under förra årets sommarsäsong besöktes sätern av närmare 3 000 besökare.

På sätervallarna betar kor, hästar och getter och på sätern finns servering, försäljning av getost samt stekning av kolbullar.

– Det mest fantastiska med sätern är läget och stämningen där uppe som känns flerhundraårig. Traditionen på sätern är också flerhundraårig, berättar Maja Bergström i föreningen Utmarksmuseet.

Flera aktiviteter

På midsommardagen firades invigningen av årets sommarsäsong med diktläsning av Maja Bergström och säsongspremiär för serveringen. Årets sommarsäsong bjuder på flera aktiviteter, däribland den årliga Utmarksmusiken som äger rum den 27 juli.

– Vi har renoverat gästgårdarna så nu är det fint uppe på sätern. I år börjar vi även att steka kolbullar på vår nya eldpall. Vi har folk som bor och jobbar på sätern under hela sommaren som kular, tutar i luren och mjölkar korna, säger Maja Bergström.

I sommar väntar även kurser i bland annat yoga och kulning. Därtill finns flera vandringsleder i anslutning till sätern, och på Utmarksmuseet i Ransby visas den 40 meter långa Pilgrimstapeten som förra året firade 20 år.

Under sommaren kommer även en femte stuga att byggas på sätern, där det finns tre stugor sedan tidigare.

Förväntansfull inför sommaren

Efter den välbesökta sommarsäsongen förra året tror Maja Bergström att Ransbysätern blir välbesökt även i år.

– Jag tror att det kommer att bli en bra sommar. I maj hade vi redan haft uppemot tio bussar, innan vi ens hade öppnat, säger hon.

Efter lördagens sommarinvigning håller sätern öppet till och med slutet av augusti.

– Det är alltid bra tid att åka till sätern, det finns inte någon tid som är olämplig även om det är bra om man kommer när det är öppet. Regnar det kan det bli svårt att steka kolbullar, men det går alltid att förse sig med något gott, säger Maja Bergström.

Artikeltaggar

NyheterRansbySommarSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare