Hoppa till huvudinnehållet

Tyst från kritiserade i Arvika kommun

Publicerad:
Foto: Hans-Åke Henriksson

Håkan Jivesand (S) vill inte muntligt kommentera att han lämnat uppdraget som överförmyndarnämndens ordförande efter kritiken. Inte heller biträdande kommundirektör Anna Wikstrand vill kommentera JO-anmälan mot henne.

Under onsdagskvällen hade Socialdemokraternas styrelse i Arvika ett extrainsatt möte med anledning av Arvika Nyheters uppgifter om ett dokument som visar att överförmyndarnämndens ordförande Håkan Jivesand (S) godkänt ett lån på 200 000 kronor från en huvudman till en god man.

Styrelsen skulle bland annat diskutera Jivesands lämplighet som fortsatt ordförande, men så långt hann de aldrig. Mitt under mötet valde nämligen Håkan Jivesand att lämna sitt uppdrag, vilket accepterades av sittande möte.

Socialdemokraternas styrelse beslutade också att ge kommundirektören i uppdrag att göra en total översyn av Överförmyndarnämndens verksamhet.

Håkan Jivesand (S).
Håkan Jivesand (S). Foto: Jenny Willman

NWT har sökt Håkan Jivesand för en kommentar som meddelat via mejl att han inte vill lämna ytterligare kommentarer än den skriftliga han redan skickat.

Där står bland annat:

“Jag har sedan 2012 varit verksam som ordförande för överförmyndarnämnden i Arvika, vilken under min och Edas ordförande Birgitta Ekelund slogs ihop till en enhet. Under dessa år har jag tillsammans med nämnden lyckats utverka och utveckla verksamheten från en anställd tjänsteman till ett kansli omfattande åtta personer och som kommer att växa ytterligare, detta skulle inte skett utan min ledning. Vi har därför ökat rättssäkerheten för våra huvudmän och vi har tryggat deras tillgångar. De anmärkningar som Länsstyrelsen och kommunrevisionen kommit med under åren har hängt samman med just resursbrist och vi har jobbat hårt för att komma tillrätta med samtliga problem, de problem som media och andra målar upp är historiska fall som kommit i dagen och som nuvarande nämnd inte varit delaktiga i.”

Jivesand skriver också att han upplever att han blivit utsatt för ett drev som drabbat både honom och hans familj och att “media har tagit sig rätten att vara åklagare, domare och jury.“

Foto: Matz Jansson

Biträdande kommundirektör Anna Wikstrand vill inte kommentera förtroendet för Håkan Jivesand eller att han nu lämnat posten som ordförande för överförmyndarnämnden.

– Jag ser inte att det är min roll att uttala mig om det. Jag är tjänsteman och vi ska tjäna den majoritet som styr och förhålla oss öppna för oppositionen. Så jag har inga kommentarer, det är en politisk fråga, säger hon till NWT.

Visselblåsaren Lars-Olof Gävert har bestämt sig för att JO-anmäla henne för tjänstefel, enligt Arvika Nyheter. Han anser att hon har agerat rättsvidrigt då hon försökte få honom avsatt som god man och dessutom, under ett möte med överförmyndarnämnden, ansett honom osaklig, jävig samt för engagerad i sin klient.

Visselblåsare kritiserade hur Lasse hanterades – blev utredd

Hur ser du på JO-anmälan mot dig?

– Jag har inte tagit del av den så jag vet inte om den är gjord. Men jag har hört att det ska vara så och jag ser i så fall fram emot en opartisk och professionell prövning. Jag har ingenting att dölja, säger Anna Wikstrand.

Hur är stämningen i kommunhuset?

– Många pratar om det vid fikat för det berör oss och många som jobbar här. I övrigt pågår verksamheten som vanligt, säger hon.

Hur går ni vidare nu?

– Frågan om resurser till överförmyndarnämnden ska ses över så vi får avvakta och se var det landar.

Ett år för att gå igenom gamla ärenden

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvikaArvika kommunHåkan JivesandLänsstyrelsenLars-Olof GävertNWTNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.