Hoppa till huvudinnehållet

Sommarens bästa böcker

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nästan alla böcker konsumeras under sommaren. Därför – på allmän begäran (Malin Kling Uddgren) – är det dags igen för sommarens guide till den bästa läsningen.

Ljudböckerna har revolutionerat branschen – och mitt läsande. Jag slukar allt som är ens i närheten av att vara intressant. Här är sommarens bästa tips. Dels för Sverige. Dels för Värmland. Ni kommer snabbt att upptäcka att precis som förra sommaren så dominerar kvinnorna…

Den som lever stilla – Leonora Christina Skov

Årets bästa bok hittills. Dansk succé som tog grannlandet med storm. Beskriver en ung kvinnas väg ut ur pappans och mammans diktatur av förväntningar och skyddande av varandra – till ett liv som ung stolt gay-kvinna som lever sitt liv men ändå försöker vara sina bisarra föräldrar till lags så mycket hon bara kan. Bästa homoromanen jag läst. Innehåller Eva Dahlgren som ikon. Ljudboksversionen läses av Marie Richardson – måste vara årets överlägset bästa inläsning.

Leonora Christina Skov har skrivit en bok – Den som lever stilla – som är bland det bästa krönikören har läst.
Leonora Christina Skov har skrivit en bok – Den som lever stilla – som är bland det bästa krönikören har läst. Foto: Sofie Amalie Klougart

K – Katarina Frostenson

Fullständigt underbart förljugen historia om hur oskyldig hennes make Jean-Claude Arnault är – och ändå är det här en fantastisk bok. Eller kanske just därför; om man löper linan ändå ut och gör det med briljans, finess, konsekvens och en stilsäker prosa så kan det bli ett mästerverk. Den här boken komma att bli en svensk klassiker. Ingenting sammanfattar metoo-året i Sverige bättre – och sämre.

Osebol – Marit Kapla

Jag hade såna fördomar mot den här boken. Trodde inte för mitt liv att jag var intresserad av en liten by i norra Värmland med intervjuer med alla (!) invånare och texten uppställd som lyrik. Redan efter ett par sidor insåg jag att jag hade fel. Den är konstant intressant, engagerande, upprörande och vacker och ful i ett makalöst virrvarr. Och redan på sidan ett inser jag att den berör hela Värmland. Och Sverige. Ljudboken läses av författaren själv. Hon läser briljant.

Arv och miljö – Vigdis Hjort

Fantastisk bok om hur en arvsuppdelning kan krossa en familjs sammanhållning och blottlägga hur många svek och övergrepp som helst i historien. En bok som glasklart visar att man inte måste älska varandra bara för att man är familj. Bättre än en deckare.

Nora eller Brinn, Oslo brinn – Johanna Frid

Fantastisk roman om en ung kvinnas bisarrt underhållande svartsjuka – ända in i minsta raderat sms eller lajk på sociala medier.

Gå förlorad – Agnes Lidbeck

Ingen skriver som Agnes Lidbeck. Tre romaner på tre år. Tre djupt deprimerande och vansinnigt upplyftande skildringar av svenskt medelklassigt vardagsliv. Tjoho!

Pendeln: Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna – Julie Lindahl

Ett känslomässigt tungt detektivarbete där en ung svensk-brasiliansk kvinna forskar i sin familjs förljugna värderingar och lögner. Här kan vi tala om skam.

Mannen i skogen – Jens Liljestrand

Mäktig biografi om Vilhelm Moberg. Svensk kulturhistoria som allra bäst. Inte en bokstav för mycket.

Bränn alla mina brev – Alex Schulman

Värmländskt epos över känd tv-figur från 60-talet (Sven Stolpe) i Filipstad och känd tv-figur från 70-talet (Olof Lagercrantz) och deras bittra kärleksfejd. Skildringen av hur Stolpe dissar ett av sina egna barn är en rysare.

Jag som var så rolig att dricka vin med – Rebecka Åhlund

En lätt ångestladdad skildring av vardagsdrickande i yrkeslivet – och vad det kan leda till. Alla vi som haft människor som supit ihjäl sig i vår omgivning känner igen det mest. Lögnerna, det inledande myset, den annalkande katastrofen. Rebecka tog dock tag i sitt drickande – och sitt liv.

Allt jag fått lära mig – Tara Westover

Fantastisk familjeuppgörelse av en ung kvinna som har uppfostrats i mormonernas USA och hennes kamp mot alla förljugna normer och familjemedlemmar.

Haggan – Aase Berg

Pigg historia om kärlek, hat, kaninkokerskor och kultursnusk.

Artikeltaggar

Alex SchulmanHelgJens LiljestrandKrönikorLitteraturMarit KaplaSven StolpeVigdis Hjorth