Göthe: Kräv anständighet av Stefan Löfven

Publicerad:
Hur länge till kan Stefan Löfven (S) klamra sig fast vid makten genom att grovt smutskasta sina politiska motståndare? Det börjar bli länge sedan socialdemokraterna vann val på egna meriter och framtidssatsningar. S-kurvan fortsätter därför peka nedåt. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur länge till kan Socialdemokraterna klamra sig fast vid makten genom att smutskasta andra för att vinna val, men utan att ge egna framtidsbesked, undrar Kjell Göthe.

Jag vet, den här krönikan publiceras när sommaren slår ut i all sin prakt och det är dags att njuta tillsammans med nära och kära och då tänka på annat än politik. Må det bli så, koppla av i vårt Idyllien. Den önskan omfattar även upphetsade politiker, som nyss i EU-valdebatten gått långt över gränsen för vad som är anständigt. Men någon gång när de ligger där i hängmattan i sommar borde de ändå göra upp med sitt samvete och ångra sina tjuvtag.

När flera opinionsmätningar i rad visade på kraftig uppgång för kristdemokraterna tog statsminister Stefan Löfven (S) och hans toppkandidat Heléne Fritzon (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) till storsläggan. Värst var Fritzon mot Sara Skyttedal (KD): ”Jag har sett dig i hela valrörelsen, du pratar och åker runt i din sportbil. Du tar exempel med dina Gucci-väskor, du kallar väljarna dumpuckon och du skålar i champagne, när du tycker du vunnit en politisk seger...” På sin Twitter svarade Skyttedal med att visa upp en bild där hon bär en väska från Åhléns med prislappen 499 kronor: ”Tips till er som vill köpa en prisvärd Gucciväska”, skrev hon.

Hur länge till kan Socialdemokraterna klamra sig fast vid makten genom att smutskasta andra för att vinna val, men utan att ge egna framtidsbesked? Rörelsen tillsammans genomförde en rakt igenom negativ EU-kampanj och allt det negativa påstods motparten stå för. Nog var det som om de deltog i SM i smutskastning. Det är länge sedan de lyfte fram unika idéer i debatten, de talar desto mer om skattehöjningar. Här gjorde Tomas Tobé (M) tvärtemot, han satsade på egna budskap och undvek helt personliga påhopp. Det gav dessbättre god utdelning i slutspurten.

Grova påhopp på motståndarna ger ingen informativ EU-debatt. Stefan Löfvens annonskampanj med bild på honom insinuerade kraftfullt att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna alla tillhör högerextremismen, vilket är helgalet och oanständigt. Ur en annan annonstext: ”Att vara emot arbetares rätt till drägliga arbetsvillkor... det är osvenskt, unket och ett hot mot vanligt folks rätt att leva fria liv...” Betänk att det är Sveriges statsminister som står som avsändare. Han är dessutom beroende av Miljöpartiet och Vänstern, de tidigare kommunisterna, för att regera – dessutom av stöd från Centern och Liberalerna.

I en demokrati bör dessa vara honnörsord: seriös debatt, öppenhet och ärlighet! Anständighet och respekt för motparten måste gälla, annars blir det bara pajkastning till ingen nytta för väljarna. Minns att det i varje samtal är viktigt att också lyssna, det kan till och med berika en.

Ämnet för min förra signerat i NWT (11/5) fick stor uppmärksamhet också i andra media. Tyvärr svarade energiminister Anders Ygeman (S) med att ”larmet om att det kan bli elbrist är bara tomma hot och tar inte fakta på allvar.” Samtidigt gör våra energiföretag gemensamt tummen ned för regeringens senaste lagförslag. Det strider mot rättsliga principer, chockhöjer skatten och hotar därmed nödvändiga investeringar i elnäten. Göteborgs Energi går längst och anklagar regeringen för att hota elförsörjningen.

Protesterna är många och väl underbyggda. ”De har helt fel”, svarar Ygeman kort. Han borde ta elförsörjningen på allvar! Regeringen måste få till en samlad hantering av el/energifrågor. Just därför skall ”stuprörspolitiken”, där varje departement jobbar för sig, fördömas. Ledarskapet i regeringen måste därför på nytt efterlysas.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

ÅhlénsAlice Bah KuhnkeAnders YgemanCenterpartietElEUEU-valetHeléne FritzonKjell GötheKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaSara SkyttedalSigneratSocialdemokraternaStefan LöfvenSverigedemokraternaTomas Tobé

Läs vidare