Med anledning av nya EU-direktiv som ställer hårdare miljökrav på småskaliga vattenkraftverk har branschen startat en fond som hjälper dem som drabbas av höga omkostnader.
– Ingen vet riktigt var det kommer att landa, men jag tror att oron har stillats, säger Tomas Keiner, handläggare på Länsstyrelsen Värmland.
I Sverige finns drygt 2 000 småskaliga vattenkraftverk och ungefär 10 000 dammar. De kommande 20 åren ska flera av dem genomgå en tillståndsprövning enligt direktiv från EU som trädde i kraft den 1 januari 2019.
EU:s direktiv kräver att vattenkraftverkens miljöpåverkan ska granskas. Länsstyrelsen har därför upprättat en nationell plan för att modernisera och uppfylla miljövillkoren inom svensk vattenkraft. Planen kommer att ange vilket år ett visst område ska genomgå prövning för moderna miljövillkor.
Ägare av vattenkraftverk som anmält sig till Länsstyrelsen före den 1 juli för att delta i den nationella planen har möjlighet att söka ersättning från en branschfinansierad fond.
– Jag tror att de flesta hoppar på, säger Tomas Keiner.
Miljöåtgärder
Fonden ska täcka kostnader för att till exempel genomföra miljöanpassade åtgärder. Beslut om åtgärder fattas av mark- och miljödomstolen.
– Vår uppfattning är att det många gånger hjälper att göra dessa åtgärder för att få en godkänd miljöpåverkan och kunna fortsätta producera bra el, säger Tomas Keiner.
Vanliga miljöproblem kopplade till vattenkraft är att fiskar stängs ute från sina naturliga områden, eller riskerar att fastna i anläggningen. Kraftigt minskade flöden i vattendrag på grund av avledning av vatten till kraftverken kan i värsta fall leda till torrläggning.
Rivningshot
En konsekvens av lagändringen kan bli att många av kraftverken riskerar att rivas, eftersom deras befintliga ägare inte längre ser någon ekonomisk vinning.
Vinnova har bidragit med 300 000 kronor till en förstudie som ska undersöka om det finns en lönsam affärsmodell för att behålla vattenkraftverken. Studien genomförs av Coompanion Värmland, RISE och Lantbrukarnas riksförbund.
Fortum i unik tvist med Hagfors kommun– Vattenkraften är viktig för framtidens hållbara elproduktion. Nu satsar man mycket på solenergi och vindkraft, men det måste finnas någonting mer gångbart, säger Cherin Nilsson, innovationsledare på Coompanion.
Kartläggning
I Värmland finns knappt 160 vattenkraftverk och i förstudien ligger fokus på Torsby och Hagfors.
– Många boende hörde av sig till oss i november förra året eftersom de var oroliga för hur vattennivån skulle påverkas om en damm skulle rivas, säger Cherin Nilsson.
Förstudien pågår fram till i december 2019. En kartläggning genomförs fram till augusti, för att få med så många perspektiv som möjligt och därefter kommer affärsmodellen att utvecklas, förklarar Cherin Nilsson.