Upp som en sol...

Ledare
PUBLICERAD:
Lars Adaktusson får gå.
Foto: Pontus Lundahl / TT
Vid valet till Europaparlamentet för fem år sedan var Lars Adaktusson en rejäl röstmagnet för Kristdemokraterna. I årets EU-val blev det precis tvärtom när det avslöjades hur han hade röstat i abortfrågan under sina år som Europaparlamentariker. Att han sedan inte ens ställde upp i år spelade mindre roll. KD:s motståndare fick ammunition och under sista valveckan så tappade partiet också en tredjedel av sina presumtiva väljare.

Det är bakgrunden till att Adaktusson nu får sluta både som ledamot i partistyrelsen och som andre vice ordförande. Han säger att han går självmant, men det är tydligt att valberedningen aldrig skulle ge honom förnyat förtroende vid rikstinget i höst. Däremot kvarstår han – än så länge – som riksdagsledamot. En post han ju inte kan petas ifrån. Men det kommer att bli märkligt om han får fortsätta som utrikespolitisk talesperson.

Klyftan mellan honom och övriga partiledningen, särskilt partiledaren Ebba Busch Thor, bara växer, och nu bråkar de om huruvida och i vilken utsträckning han informerat partiet om hur han röstat i Europaparlamentet. Men det spelar ingen roll. Abortfrågan är toxisk i Sverige. Det går inte att offentligt diskutera eller problematisera den, även om det gäller huruvida det är en fråga för EU eller inte. Att ens andas något annat än att det är en absolut rättighet är ett sänke för vem som helst. Det vet KD-ledningen, men trots att han med sin journalistiska bakgrund borde ha vetat hur det är har Adaktusson tydligen gått sin egen väg.

Det kostade partiet i EU-valet och i den bredare opinionen. Enligt Peter Santesson på Demoskop så är det främst bland kvinnor och yngre som man kunnat se en nedgång i sympatierna. Och det har Moderaterna, som inte heller försatte tillfället att angripa sina kamrater, tjänat på. Under torsdagen publicerades i DN Ipsos senaste mätning där KD fick 8 procent. Visst är det bättre siffror än partiet brukar få, men de har ändå tappat, och det snabbt, vilket väl i och för sig visar att lätt fånget också är lätt förgånget.

Partiets krishantering har också lämnat en del övrigt att önska, där Adaktusson gjorde sig osynlig ända tills valet var över. Nu säger han att han hade velat att man tillsammans skulle ha gått ut och bemött anklagelserna kraftfullt. Det var kanske det som var problemet för den övriga partiledningen – det han då skulle ha sagt. Det var – och är – helt enkelt en strid som inte kan vinnas.

Detta har KD insett och hoppas nu med det här agerandet att frågan skall försvinna. Ingen får tvivla på att KD står bakom den svenska abortlagstiftningen, även om deras politiska motståndare, med beredvillig hjälp från media, kommer att göra allt för att hålla debatten vid liv. Men då måste också alla sitta still i båten, och genom sitt gräl om vad och när han sade något med sin partiledare visar Adaktusson att han inte tagit till sig av den insikten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.