Hoppa till huvudinnehållet

Populära resmål med usla arbetsvillkor

Publicerad:
I Egypten upplöstes alla oberoende fackförbund av staten förra året. Arkivbild.
I Egypten upplöstes alla oberoende fackförbund av staten förra året. Arkivbild. Foto: Tomas Härenstam/TT

Platser som för många är en drömdestination kan vara en mardröm för arbetstagare. Nätverket Schyst resande har gjort en genomgång av världens värsta länder att jobba i.

Många svenskar reser gärna till länder där arbetstagarnas mänskliga rättigheter knappt existerar eller är högst bristfälliga. Det visar en kartläggning gjord av nätverket Schyst resande.

Nätverket har tittar närmare på 35 av svenskarnas vanligaste resmål. Tio av dem finns med på listan över världens sämsta länder att jobba i.

Världens länder rankas utifrån hur vanligt det är att arbetare behandlas illa. Det sämsta betyget, som är “ingen garanti för arbetares rättigheter”, tilldelas många av svenskarnas favoritresmål: Grekland, Turkiet, Thailand, Kina, Hong-Kong, Indonesien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Filippinerna och Colombia.

Internationellt erkända rättigheter som yttrandefrihet, rätten att demonstrera, strejka eller gå med i en fackförening är bara att glömma i dessa svartlistade länder. En anställd som vill förbättra villkoren på arbetsplatsen riskerar att få sparken, utsättas för våld eller fängslas.

Allvarliga konsekvenser

Turkiet pekas ut som ett av de tio värsta länderna. Där har anställda som försökt demonstrera mot livsfarliga arbetsplatser attackerats av polis och ställts inför rätta. Det finns också uppgifter om att en facklig ledare har mördats.

I Egypten upplöste staten alla oberoende fackförbund förra året.

Helena Myrman, projektledare för nätverket Schyst resande, menar att det är extra viktigt att reseföretagen respekterar arbetares rättigheter i länder där staten inte gör det.

– Som resenär ska man kunna lita på att de som tar hand om en på semestern har mänskliga rättigheter på jobbet. Det handlar om saker som löner och arbetstider – men också om att kunna gå samman och arbeta för bättre villkor, säger hon i ett pressmeddelande.

Här finns mer information om arbetsvillkoren världen över.

Fotnot: Nätverket Schyst resande är ett samarbete mellan Unionen, Childhood, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, RealStars och Union to Union.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsrättColombiaEgyptenFörenade ArabemiratenGreklandHongkongIndonesienInrikes/utrikesKinaSemesterThailandTurkietUnionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.