• idag
  1 juni
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vänstern blott en dörrmatta

Ledare
PUBLICERAD:
Vänsterpartiet partiledare Jonas Sjöstedt.
Foto: Christine Olsson/TT
Vänsterpartiets fantasi om att vara en oppositionell kraft som tvingar regeringen vänsterut är nu dödförklarad. Partiledare Jonas Sjöstedt har nu förklarat att partiet lägger sig platt för den rödgröna regeringen.

Sjöstedt har tidigare lovat att om regeringen lägger fram ett förslag om inskränkningar i strejkrätten så kommer V att arbeta för att fälla regeringen. Så blir det inte. En uppgiven Sjöstedt förklarar för Sveriges Television att det ändå inte blir bättre. Fälls den här regeringen väntar förmodligen en borgerlig regering runt hörnet.I sak har Sjöstedt förstås rätt. Vänsterpartiet måste riskera regeringens ställning för att kunna något inflytande under den här mandatperioden. Det är också vad V alltsedan regeringsbildningen i våras har lovat väljarna att göra. Nu gör man helt om.Inskränkningarna i strejkrätten är en följd av det utdragna kaos som drabbade främst men långt ifrån enbart Göteborgs hamn. Kollektivavtal fanns men somliga anställda som sorterar under ett annat fack än det som slutit avtalet ville ha mer. Och därför strejkade de. Det är oacceptabelt och går på tvärs med hur den svenska arbetsrätten är tänkt att fungera. Anledningen till att S till slut agerade är för att skydda LO:s ställning. Om de kollektivavtal som LO ingår inte respekteras och leder till arbetsfred kommer LO:s ställning att vara allvarligt hotas. Och i förlängningen även den svenska arbetsmarknadsmodellen.V har starkare band till de mindre och mer radikala fackförbunden så det kom inte som en överraskning att partiet ville stoppa förslaget. Men några andra villiga finns inte. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kan nog alla tänka sig att fälla regeringen, men de kommer sannolikt dessutom rösta för förslaget om ändrad strejkrätt.Problemet för V är att regeringen ännu inte har kommit till de många förslag i januariöverenskommelsen som V tidigare har sagt att det aldrig kan stödja. Alltifrån liberaliseringar av arbetsrätten till friare hyressättningar. Vänsterns väljare måste nu ställa in sig på att deras parti faktiskt står bakom dessa reformer. Retoriken lär förstås säga något helt annat, men i praktiken är Sjöstedt inte beredd att riskera att det blir en borgerlig regering. Då avreglerar han hellre hela Sverige själv.För om inte ens strejkrätten var nog för att få V att gå emot regeringen, finns det då verkligen någonting som kan få V att utveckla en ny ryggrad? Det är i vart fall svårt att se vad det skulle kunna vara. Sjöstedt har precis visat sina kort och han har ingen trumf på hand.Det är nog bäst för V att helt lägga bort kortleken och i stället ringa in 11 september 2022 i almanackan. Då är det dags för nästa riksdagsval. Kanske går det bättre för V då, även om väljarna inte nödvändigtvis brukar uppskatta att partiet lägger sig platt för S.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.