Sensorer säger till när det är dags att tömma hundbajset

Miljö
PUBLICERAD:
En sensor i locket på hundbajstunnorna säger till när latrinen är full och behöver tömmas.
– På så vis slipper personalen åka ut i onödan vilket sparar både tid och pengar, säger Adamma Sallah, projektledare på Karlstads El- och Stadsnät.
Adamma Sallah avslöjar att det är fler spännande projekt på gång.
Foto: Richard Hall, Karlstads El- och Stadsnät

Karlstads El- och Stadsnät har sedan tidigare kopplat upp de kommunala blomlådorna med sensorer och nu är det alltså hundbajslådornas tur.

– Det här ger personalen på Teknik- och fastighetsförvaltningen väldigt många fördelar. De slipper åka ut i onödan och kan fokusera på att tömma där det behövs. Syftet är att komma ifrån den schemalagda ronderingen vilket blir väldigt ineffektivt i längden, säger Adamma Sallah.

Hur fungerar då detta? Jo, sensorerna sitter på locket på hundlatrinerna och mäter avståndet neråt i behållaren genom ett hål i locket. På så vis kan sensorn tala om hur full latrinen är och larma när det är dags att tömma.

Projektet som nu testas innefattar totalt 25 hundlatriner runt om i Karlstad. Projektet ska sedan utvärderas och eventuellt kommer det bli en utökning av antalet latriner med sensorer.

Karlstads El- och Stadsnät har även fler liknande projekt på gång.

– Vi håller på dem så länge, det är fortfarande lite hemligt. Allt jag kan säga är att det är en hel del spännande på gång, säger Adamma Sallah.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.